Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Άνθρωποι με τα κεφάλια σκυμμένα, άνθρωποι που φάσκουν και αντιφάσκουν, άνθρωποι που άλλα λένε και άλλα κάνουν, άνθρωποι που πελαγοδρομούν "ακούγοντας" τον όποιον συγκυριακά βρέθηκε δίπλα τους, και είτε τους είπε μια παρήγορη κουβέντα, είτε ζήτησαν την συμβουλή του μέσα στον κυκεώνα της σκληρής καθημερινότητας, άνθρωποι που πελαγοδρομούν.

Στο σύγχρονο κόσμο της επικοινωνίας βρίθουν οι απόψεις, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί. Και ως που το ανθρώπινο μυαλό να αντέξει; Ακούμε καθημερινά όλο και πιο συχνά την έκφραση "κάηκε ο εγκέφαλος μου".

Και πράγματι η πίεση της καθημερινότητας με τα χιλιάδες μικροπροβλήματα, μαζί με τα όρια αντοχής -ανοχής του καθενός μας στενεύουν ασφυκτικά.

Και εκεί έρχεται το "σκάσιμο" το "κάψιμο" του εγκεφάλου, όπως είναι η σύγχρονη έκφραση. Μια επικίνδυνη κατάσταση όπου εν βρασμό "ψυχής" παίρνονται αποφάσεις με μεγάλο τίμημα. Τίμημα υγείας, τίμημα οικονομικό, τίμημα κοινωνικό, τίμημα ψυχικό, κ.α.

Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις όπου συσσωρευμένα "προβλήματα" αθροίζονται και "καίνε" τον εγκέφαλο, η "γιατρειά", είναι χρονοβόρα, ψυχικά πιεστική, και πολλές φορές αδύνατη.

Η απάντηση στο πότε "ξεκαίγεται" ο εγκέφαλος, βρίσκεται στην ικανότητα του φυσικού προσώπου να μπορέσει να "ταξινομήσει" -προσδιορίσει τα θέλω του, τις ανάγκες του, και είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον "δείκτη" πνευματικής διαύγειας, ψυχικής ισορροπίας, αυτοεκτίμησης, αυτοσεβασμού και εν τέλει , (πέραν των συγκυριακών καταστάσεων) στην ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων που ενσκύπτουν.

Ο περίγυρος των ανθρώπων γύρω από τους ανθρώπους με σύγχυση, οφείλει διακριτικά να αποστασιοποιείται, δίνοντας χώρο στο σε "σύγχυση" φυσικό πρόσωπο, βοηθώντας επικουρικά όταν ζητηθεί κάτι, και ο άνθρωπος σε "σύγχυση" με τον χρόνο του, με την ησυχία του, όταν αισθανθεί την ανάγκη να επικοινωνήσει,  θα επικοινωνήσει με διάφορους τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση είτε είναι επαγγελματική σχέση, είτε είναι προσωπική σχέση, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν τα όρια της φιλίας, της συνεργασίας, της σχέσης και όλα "να πάνε καλά" .   

Άλλωστε το σε "σύγχυση" μυαλό, δείχνει ότι ξεπεράστηκαν τα όρια του, άρα χρειάζεται κατανόηση, υπομονή, ηρεμία και πολύ διακριτούς ρόλους για να μπορέσει να "επανασυγκροτηθή" και να αυτοπροσδιορίσει τα όρια του.

Η σύγχυση και η ταραχή είναι εγγενείς και όχι φυσικές διεργασίες και η "θεραπεία" τους χρειάζεται πρωτίστως αποφόρτιση .
Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι όταν είναι μπερδεμένοι τείνουν να γίνουν εύπιστοι, κυρίως γιατί έχουν την έμφυτη ανάγκη να εμπιστεύονται.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: