Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η εποχή της εικόνας και των κοινωνικών δικτύων είναι εδώ. Πληρωμένα τρολ, επί μισθώσει κατ αποκοπή δημοσιογράφοι, φυσικά πρόσωπα που θέλουν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν "κάτι" στην ζωής τους, συνθέτουν ένα "αχταρμά" αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων και θέσεων.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή στην ρεαλιστική αποτύπωση μιας πραγματικότητας  όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.  
Είτε είναι στοχευμένο σαν βραχύ διάστημα, είτε σαν μακροπρόθεσμο.
Πηχυαίοι τίτλοι, βαρύγδουπες δηλώσεις, τρολαρίσματα χάριν αναγνωρισιμότητας, συνθέτουν ένα πολυδαίδαλο και ασφυκτικά πιεστικό στην εποχής της επικοινωνίας, σκηνικό όπου το δόγμα του σοκ κυριαρχεί, αλλά  και να μπερδεύει τους ανθρώπους ,αντί να τους κατευνάζουν και να μπορούν να τοςυ βοηθήσουν να στοχεύσουν ρεαλιστικά και ξεκάθαρα.

Στην εποχή όπου το είναι και φαίνεστε κυριαρχεί, μια ολόκληρη κοινωνία εγκλωβίζεται ,σε δανειακές υποχρεώσεις, ασφυκτικό πρεσάρισμα αφαίμαξης της υπεραξίας από την κυβερνητική εξουσία, και κατά συνέπεια αυτόματα αυτό μεταφέρεται σαν αιχμηρό δόρυ στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκωδικοποιήσει κανείς το σύνολο των πληροφοριών, που βομβαρδίζεται ο άνθρωπος την ίδια στιγμή που θέματα προσωπικής υγείας, ψυχικής ισορροπίας, βοικονομικής ανασφάλειας, αλλά και ατυχίες συγκυριακές καταβαραθρώνουν την προσωπική του αξιοπρέπεια, τον τρόπο ζωής του, αλλά και μεταβάλλουν κάθετα τις αξίες ζωής που έχει ο καθένας μας.

Ο χρόνος είναι αδέκαστος κριτής σε όσα γίνονται ή δεν γίνονται την ώρα που "πρέπει". Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω και κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος ανεξάρτητα την πίεση που δέχεται από το εγγύς περιβάλλον του, πρωτίστως για την προστασία της ψυχική του υγείας ,εκέινο που οφέιλει στον εαυτό του είναι να αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα (ασχέτως εάν έχει και αυτό κόστος) και να δη τα πράγματα με μια πιο ψύχραιμη ματιά, με κατανόηση, και διάθεση θετική.

Οι καθημερινές αοριστολογίες που βομβαρδιζόμαστε από "έγκριτες" πηγές, "γνώστες", εξειδικευμένους,φίλους κλπ, οφείλουν να μην επηρεάζουν την δική μας στόχευση που προέρχεται από την καθημερινή δική μας πάλη-γνωριμία με τον εαυτό μας, και που μόνο εμείς τον βιώνουμε σε πραγματικό χρόνο, κάθε στιγμή σε κάθε ανάσα μας.

Κλείστε τα αυτιά σας στα θα, στις γενικόλογες αοριστολογίες, διώξτε από γύρω σας τους ασαφής ανθρώπους, και στόχευστε ρεαλιστικά με ευθύτητα και ειλικρίνεια, αυτά που θέλετε στους συνεργάτες σας, στους δίπλα σας, στην σχέση σας ,στο περιβάλλον σας.

Η γαλήνη και η ψυχική ηρεμία που μπορούν να προσφέρουν οι άνθρωποι που έχουν σαφής στόχους και ρεαλιστικούς προσανατολισμούς, μπορούν υποστηρικτικά να δώσουν έναυσμα επανεκκίνησης μια βαλτώδους κατάστασης ή ενός εγκλωβισμού. 
Όλοι μας μπορούμε να είμαστε ακριβής στα θέλω και στις πεποιθήσεις μας, αρκεί να μπορούμε να μην είμαστε αοριστόλογοι και πληθωρικά "τίποτα".

Κάθε επανεκκίνηση και επαναπροσδιορισμός προϋποθέτει ότι δεν εγκλωβίζεστε σε "μνησικακίες" ,ξεχνάτε  αθροίζοντας σαν θετική εμπειρία ότι αρνητικό έχει συμβεί ,και οι γύρω σας ,θα σας το ανταποδώσουν αναγνωρίζοντας την δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να αυτοβελτιώνεται.

Όταν η γνώση ενός ανθρώπου δεν είναι σε τάξη, όσο περισσότερη έχει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύγχυσή του.

Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος       
   
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: