Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος έγραφε ο Επίκουρος, 341-270 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος.

Στην σημερινή εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οι καταιγιστικοί ρυθμοί πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης δεδομένων, βρίσκει κάθε πρωί τον άνθρωπο αντιμέτωπο με πολλά σταυροδρόμια επιλογών,που καλείται να ακολουθήσει. Από το πολύ απλό,το πως θα σηκωθεί από το κρεβάτι του,πως θα πλυθεί για να ξυπνήσει ,αλλά και το πιο σύνθετο το πως θα κυλήσει η ημέρα του. Με λίγα λόγια  να προγραμματίσει τι είναι αυτά που θα κάνει ,είτε γιατί πρέπει ,είτε γιατί επιβάλλεται. 

Ανεξάρτητα το εάν κάποια επιβάλλονται παρά την θέληση μας ,είτε είναι δεσμεύσεις προτεραίων επιλογών ,είτε είναι πρόθεση στιγμιαίας διάθεσης, είτε είναι φυσική βιολογική ανάγκη το τικ τακ του χρόνου δεν σταματά. Η όποια αναβολή εκτέλεσης μιας απόφασης λόγω προσωπικής μας επιλογής έρχεται αντιμέτωπη με όλες τις ανωτέρω συνθήκες ,αθροίζοντας τα σε ένα βουνό από "εκκρεμότητες" που συνθλίβουν σωρευτικά το πνεύμα μας.

Από την προσωπική μας αυστηρά ζωή,την επαγγελματική μας σχέση ,την κοινωνική μας σχέση ή ότι άλλο η αναβλητικότητα εκτέλεσης εγκλωβίζει και απομυζά ενέργεια που μπορεί να διοχετευτή ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει το αίσθημα επιβεβαίωσης και εμπιστοσύνης στον ίδιο μας τον εαυτό.

Κάντο και ας είναι λάθος,είναι το σύνθημα εκίνησης και η εμπειρία του "λάθους" είναι αυτή που  θα δώσει ώθηση και χρώμα στην ζωή, έτσι ώστε την επόμενη φορά να υπάρξει το "σωστό" αποτέλεσμα. 

Η εμπειρία δεν διδάσκεται αλλά αποκτιέται μέσα στην καθημερινότητα, με κινήσεις άλλες φορές με "κακό" αποτέλεσμα ,άλλες φορές με"καλό" αποτέλεσμα.  Η εμπειρία  μας είναι το άθροισμα των επιλογών στην ζωή μας και η αποτελεσματικότητα των επιλογών μας είναι αυτή που επανεκινεί και αποτελματώνει από την όποια στασιμότητα. 
Δεν υπάρχει λοιπόν λάθος επιλογή στην κυριολεξία ,υπάρχει όμως ένα αέναο παιχνίδι καθημερινών επιλογών όπου καλείται ο άνθρωπος να χτίσει εμπειρίες στον βραχύ βίο του με "αντίπαλο" το τικ τακ του ρολογιού. Οι "σωστές"επιλογές είναι εκείνες που δίνουν χαμόγελο ,αισιοδοξία,επιβεβαίωση και καλή ψυχολογία, Απαιτείται όμως πρωτίστως παραγωγή "έργου" χωρίς αναβλητικότητα.        

Το γιατί υπάρχει αναβλητικότητα στους  ανθρώπους έχει να κάνει με μια πλειάδα ανομοιογενών παραγόντων που ξεκινούν από την παιδεία,τους ανθρώπους γύρω μας πρώτου χρόνου (γονείς κλπ) ,το κοινωνικό περιβάλλον και γενικά τις προσλαμβάνουσες καταστάσεις που στην διαδρομή της ζωή μας βιώνουμε "χτίζοντας" την μη μεταβιβάσιμη ολικά προς τρίτους εμπειρία.  

Στους αναβλητικούς ανθρώπους πυκνά συχνά παρατηρείται η κατάθλιψη ,το έντονο στρες, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση όπου ο φόβος της αποτυχίας ή η αδυναμία διαχείρισης της συναισθηματικής πίεσης.λειτουργούν  ως άμυνες αφενός μεν με την άρνηση της πραγματικότητας, την άρνηση ανάληψης των ευθυνών και αφετέρου τη μετάθεση των όσων έχουν να κάνουν.

Η απάντηση-επίλυση  βρίσκεται σε ένα κομμάτι χαρτί ή ένα ημερολόγιο ετήσιο για τους πιο προχωρημένους  όπου η γραπτή λίστα "υποχρεώσεων", αλλά και ο προγραμματισμός ανάλογα με το "βάρος" των υποχρεώσεων, που πάντα είναι άπειρες, δεν είναι όμως το ίδιο πιεστικές ή σοβαρές όλες. Η καταγραφή των υποχρεώσεων σε λίστα και η οπτική υπενθύμιση τους,  βοηθά στην καλύτερη διαχείριση τους. Η ιεράρχησή τους θα εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν οι πιο σημαντικές εργασίες, μειώνοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο το άγχος και το αίσθημα της  (χ) ανεπάρκειας.

Οι προτεραιότητες που αξιολογικά τοποθετούμε τα πράγματα (οικογένεια,μπαμπάς ,παιδί,μαμά,υγεία ,φίλοι,σύντροφος,οικονομικά,κοινωνικά,εκπαίδευση.διασκέδαση κ.α) είναι αυτές που καθορίζουν την στάση μας απέναντι στην ζωή.
 Κανείς δεν είναι αλάθητος ,και κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα.
Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να καταγράφει στο χαρτί ή στο ημερολόγιο αυτά που "πρέπει να γίνουν" και να τα "τσεκάρει" χτίζοντας τις "εμπειρίες" του.αλλά και περιορίζοντας έτσι την αναβλητικότητα.  
Αρκεί να μην είναι αναβλητικός..☺

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: