Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Οι ποικιλίες Fs17, Leccino ανθεκτικές στην Xylella

Οι ποικιλίες Fs17, Leccino ανθεκτικές στην Xylella

Η επιδημία της Xylella fastidiosa που επηρεάζει εδώ και αρκετό καιρό την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Πούλια, έχει πλέον διασχίσει τα σύνορα με την επαρχία Lecce, επηρεάζονται σε έναν βαθμό τις επαρχίες Brindisi και Taranto. Οι παραπάνω περιοχές φιλοξενούν περίπου είκοσι εκατομμύρια ελαιόδεντρα, μια αναλογία που δεν την προσπερνά κανείς. Μια ανησυχητική κατάσταση στην οποία η επιστήμη κλήθηκε να ψάξει λύσεις: η εκτίμηση της Coldiretti Puglia είναι για ζημία που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπεισέρχεται η μελέτη σχετικά με την ανθεκτικότητα του βακτηρίου σε ορισμένες ποικιλίες ελαιόδεντρων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το ινστιτούτο για την προστασία των φυτών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (Ipsp-Cnr) μαζί με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο του Μπάρι και του κέντρου Ερευνών Basile Caramia. Εκτός από την επιβεβαίωση των φαινομένων ανθεκτικότητας που έχουν περιγραφεί πρώτη φορά για την ποικιλία ελαιόδεντρου Leccino, με αποτελέσματα που οι ερευνητές αποκαλούν «εκπληκτικά», υπάρχει και η ποικιλία FS-17 (στο εξωτερικό έχει το όνομα Favolosa). Πρόκειται για μια ποικιλία σπορόφυτων της Frantoio που έχει στην κατοχή του ο καθηγητής Giuseppe Fontanazza και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Ινστιτούτο για τα Αγροτικά και Δασικά Συστήματα της Μεσογείου του Isafom-Cnr.

Η ανακάλυψη για την ποικιλία FS-17, μόλις δημοσιεύθηκε στο τελευταίο αριθμό του περιοδικού Αγροτικός Πληροφοριοδότης, ακολουθεί εκείνη της ποικιλίας “Leccino” για την οποία η ίδια επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, μια ανάλυση στο διεθνές περιοδικό BMC Genomics. Τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, δημοσίευσε την επιβεβαίωση ότι η ποικιλία «Leccino” και FS-17 είναι ανθεκτικές στην Xylella. Η αναζήτηση των πηγών ανθεκτικότητας στο ελαιόδεντρο είναι από τους πιο σημαντικούς στόχους των ερευνών που στηρίζονται από τα προγράμματα H2020 και χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Pest Organisms Threatening Europe (POnTE) και Xylella fastidiosa Active Containment Through a multidisciplinary-Oriented Research Strategy (Xf-Actors) και τα δύο συντονισμένα από την Ipsp-Cnr.

«Αυτή η ανακάλυψη», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Cnr Massimo Inguscio, «ενδυναμώνει τις ελπίδες να σωθεί η ελαιοκαλλιέργεια που τώρα απειλείται, στα πεδία δράσης του βακτηρίου. Η επιπλέον συνεισφορά του Cnr, που είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας ταυτοποίηση του βακτηρίου, δίνει στην έρευνα σταθερές λύσεις με μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία, στην κατοχή και στην διαφύλαξη της γης».

«Είναι επί του παρόντος, περίπου 300 οι ποικιλίες των ελαιόδεντρων που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, νούμερο σημαντικό σε σχέση με την τράπεζα σπέρματος των μεσογειακών ελαιόδεντρων», όπως τόνισε ο Francesco Loretto, διευθυντής του τμήματος Βιοαγροτικών επιστημών και επιστημών Τροφίμων του Cnr. «Είναι μια ανακάλυψη στην οποία είναι συγκεντρωμένα όλα τα σημεία προσοχής, και οι ελπίδες για βελτίωση που προσδοκούν όλοι οι ελαιοκαλλιεργητές της Ιταλίας και των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, της Νότιας Αφρικής μέχρι και την μακρινή Αργεντινή, την Χιλή και την Αυστραλία».

Τα σημαντικά αποτελέσματα είναι καρπός μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στους ερευνητές και τους παραγωγούς, τις μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου, τις αγροτικές ενώσεις, τις εθνικές και περιφερειακές ενώσεις παραγωγών. «Στις επόμενες εβδομάδες θα οργανωθεί μια συνέντευξη τύπο με τους θεσμού», όπως ανακοίνωσε ο Loretto, «για να τους προμηθεύσουμε με λεπτομέρειες για την έρευνα και τις προοπτικές της, αλλά και για τα πειράματα που είναι σε εφαρμογή και για να επικοινωνήσουμε στον κόσμο τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σε συμφωνία με τους δικαιούχους, με σκοπό να ευνοηθούν και να ελεγχθούν η διάδοση των ποικιλιών που είναι ανθεκτικές στο παθογόνο, βοηθώντας έτσι έναν τομέα και μια περιοχή που ήδη έχουν πληγεί από την επιδημία».

Πηγή: teatronaturale.it

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: