Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

TO ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Αrt2588 Σαββατο 4 Μαρτίου 2017
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Η απαξίωση των αξιών των ακινήτων δεδομένη. Όπως  και η στοχευμένη υφαρπαγή ιδιοκτησιακών τίτλων από τα επενδυτικά funds ,κοράκια στην γλώσσα την κοινωνική. Το ίδιο το ακίνητο αυτό καθ εαυτό δεν ενδιαφέρει τα επενδυτικά funds, είτε γιατί είναι αποσβεσμέμενο λογιστικά ,είτε γιατί ο κύκλος ζωής ο ηλικιακός έχει κλείσει.
Εάν εκλάβουμε και σαν δεδομένο την υφαρπαγή των ακινήτων μέσω Τραπεζικών επιχειρήσεων η ζημιά στην Ελληνική αγορά ακινήτων είναι πενταπλή τουλάχιστον.


Πρώτον και κυριότερο από αυτά που δεν αναφέρονται είναι ότι τα ακίνητα με βάρη που δεσμεύονται αλλά και εντέχνως "αποδεσμεύονται"από την περιουσία τους ενόσω "απαλλοτριώνεται" ο τίτλος των μέχρι πρότινος ιδιοκτήτων, ενώ  παραδόξως το νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να  δεσμεύει και εγκλωβίζει τους δανειζομένους με σειρά βεβαιωμένων χρεών ,δηλαδή βάρη που θα επανατοκίζονται χωρίς παραγραφή εφ όρου ζωής!!!Διαλύεται δηλαδή σκοπίμως ή όποια αγοραστική-καταναλωτική δύναμη τους ελέω δεσμευμένων λογαριασμών μέσω οφειλών ΚΕΑΟ.

Δεύτερον η μαζική αγορά ακινήτων από χρηματιστηριακούς Τραπεζικούς ομίλους όπως η Grivalia Properties , Trastor A.E.E.A.Π. Wert Red S.à.r.l Varde Partners κ.α. διαλύει τον υφιστάμενο επιχειρηματικό ιστό της οικοδομής στην χώρα ,μεταφέροντας τις δραστηριότητες σε εξωχώριες επιχειρήσεις ,ενώ ταυτόχρονα μοχλέυουν και χειραγωγούν χρηματιστηριακά τις αξίες των ακινήτων συμπαρασύροντας κατά το δοκούν τους γενικούς δείκτες τιμών ακινήτων.

Τρίτον τα εργασιακά δικαιώματα των άλλοτε ισχυρών συνδικάτων της οικοδομής ,μετά την αλλοτρίωση τους από χαμηλής μισθοδοσίας ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό π.χ. Αλβανία,Πολωνία,συνθλίβονται ,δεδομένου ότι το παράδειγμα του Ντουμπάι με τους χιλιάδες Πακιστανούς χωρίς άδεια σε "στρατόπεδα" εποπτευομένων χώρων δημιουργεί δεδομένο ΕΟΖ στα όποια υπό αναβάθμιση ακίνητα τύπου "Κεράνης" με την συναίνεση-παραίνεση της πολιτείας.   

Τέταρτον η επιτηδευμένη φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου κενό στην σχέση δυνατότητας αγοράς ακινήτου από πολίτες με τον βασικό εργασιακό μισθό στα τάρταρα. Αυτό δολίως θα "μοχλεύσει" προς όφελος των πολυεθνικών των funds την μονομερή δυνατότητα εξαγοράς τίτλων από τις πολυεθνικές.  Ο δείκτης 12th International Housing Affordability Survey   περιγράφει ακριβώς το πως θα καταλήξουν οι "νοικοκυραίοι" να νοικιάζουν πλέον κουτιά όπως στο Χόνκ Κονγκ για να κοιμηθούν μόνο και μόνο με πανάκριβο τίμημα.

Πέμπτον οι τιμές των ενοικίων  θα μεγαλώνουν σε σχέση με το μέσο εισόδημα καίτοι θα κατακρημνίζονται αριθμητικά ενώ  ,οι όποιες επιχειρηματικές επενδύσεις  από ιδιώτες θα είναι ασύμφορες λόγω υπερφορολόγησης αλλά και αδύναμου πορτοφολιού του καταναλωτή οδηγώντας σε μαρασμό την όποια ενδεχόμενη άνοδο της οικονομίας.Ταυτόχρονα θα οδηγείται η κοινωνία σε έκρηξη,σε συρρίκνωση της γενησιμότητας και σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα ο θεσμός της οικογένειας και της αξιοπρέπειας της ζωής των πολιτών θα στοιβάζεται σε πυκνοκατοικημένες αστικές απαξιωμένες τρώγλες χωρίς ρεύμα και ίσως και νερό.    

Τα επιμέρους συμπαρασυρόμενα δεδομένα όπως η διάρκεια του συμβολαίου δανεισμού πχ από 30σε 40έτη, η ασφαλιστική κάλυψη των δανείων (πχ μεταβαλλόμενη αξία συμβολαίου),η ηλικία των εγγυητών κάλυψης των δανείων (μέχρι 65 ετών), ή ρύθμιση των επιτοκίων σε libor ή Euribor  αλλά και πολλά άλλα δείχνουν και καταδεικνύουν τον βαθμό στοχευμένης καταστροφής του επιχειρηματικού ιστού,αλλά και της βαθιάς διαπλοκής και σχέσης των Τραπεζικών ομίλων με το ακίνητο και την χειραγώγηση του.  

Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα όπου έχουμε πραγματικά παραδείγματα καταστροφής ακινήτων είτε μέσω φυσικών καταστροφών (Τυφώνας Κathrine),είτε μέσω οικονομικών καταστροφών (Ντιτρόιτ) ,είτε μέσω λανθασμένων πολιτικών επιλογών (Ερημίτης Κέρκυρα)   δείχνουν εύγλωττα το τι οφείλουμε να κάνουμε.

Όσο όμως η αποδέσμευση οφειλών χωρίς δόλο σε ιδιώτες-επιχειρήσεις μέσω υγιούς Πτωχευτικού δικαίου αλλά και η μη ποινικοποίηση άρθρο 86 των νομοθετούντων δεν υφίσταται η καταστροφή και το πλιάτσικο κατά της χώρας θα συνεχίζεται αμείωτη και μάλιστα με δόλο. 

Η εποχή της ιδιοκτησίας πλέον χάνεται και περνάμε στην νέα "σύγχρονη"(sic) όπως τον14αιώνα εποχή του νεοφαιοδαλισμού και του ενοικιοστασίου "ιδιοκτησιακών".τίτλων.   
     
*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: