Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ ΤΟ KEY POINT ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ

Αrt2621 Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Στην σημερινή συγκυρία τα μάτια είναι στραμμένα στην Ιεράπολις Manbij.
Την ίδια στιγμή όπου τα 3 καντόνια του εν δυνάμει Κουρδικού κράτους μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη»,και την αποτροπή της χερσαίας σύνδεσης των κουρδικών καντονιών του Κομπάνι και του Αφρίν (κάτι που θεωρητικά όμως έγινε μέσω Συρίας παρακάμπτοντας την Al bamb),νέοι σχεδιασμοί αποκωδικοποιούν το μέλλον της περιοχής. 
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να έκλεισε τα νερά
του Ευφράτη,προκαλώντας υδάτινη κρίση όταν η Τουρκία διέκοψε τις παροχές νερού στη Συρία στις  23 του Φεβρουαρίου με με κλείσιμο στο φράγμα του  υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Tishrin  ,όπως αναμενόταν, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τον εγκλωβισμό τεράστιου όγκου υδάτων σε μια σεισμογενή περιοχή ,με ρήγματα στο φράγμα της.
 Μπορεί η ισοπέδωση περιοχών στο Κουρδικό έδαφος να συνεχίζεται αμείωτη ,τα σχέδια όμως του Εντογάν ακροβατώντας με την ενδεχόμενη "διάλυση" της Τουρκίας ,να συνεχίζονται ,προσπαθώντας να διατηρήσει την όποια οικονομική της ανάπτυξη ,βασιζόμενος στην πολεμική της αναπτυσσόμενη βιομηχανία ,δίνοντας όραμα εθνικιστικό στην χώρα του, παρά τα όποια προβλήματα τύπου ALTAY.

Η Ιεράπολις είναι το επόμενο κλειδί προέλασης των ΤΕΔ προς την Ράκκα (το Καλλίνικον της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής)και έδρα του χαλίφη, όπου ΗΠΑ και Ρωσία ενόψει της προσεχούς συνάντησης τους στην Μόσχα δημιουργούν στρατιωτικό ανάχωμα ,στον μεγαλοϊδεατισμό του "παντοκράτορα" Ερντογάν.ενώ εναλλακτικά Κομπάνι και Τελ Αμπιάντ είναι οι επόμενοι διέξοδοι προς την Ράκκα.

Η Τουρκία με πολλά μέτωπα ανοιχτά παλεύει να κρατήσει τα "κεκτημένα "ακριβώς σαν το χαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ μέχρι πρότινος.

Με εκατομμύρια στοιβαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της ."εκβιάζει" στο προσφυγικό την Γερμανία δηλαδή την Ε.Ε. προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το συγκυριακό κενό μετάβασης εξουσίας στον Ν.Τραμπ,αλλά και τις εκλογές σε Γαλλία,Γερμανία,Αλβανία με ανοικτό το θέμα ακυβερνησίας των Σκοπίων.

Εκείνο που είναι προφανές ,είναι ότι το stop στις στρατιωτικές διεισδύσεις  στην Συρία αναμορφώνει και αναδεικνύει τις προθέσεις των κυρίαρχων ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Οι Κουρδικές Δυνάμεις Λαϊκής Προστασίας (YPG),χωρίς την συναίνεση της Τουρκίας αμύνονται ουσιαστικά την ίδια τους την ύπαρξη  απέναντι στις ΤΕΔ ,ενώ Επιπροσθέτως των τεσσάρων αμερικανικών βάσεων στην Ροζάβα –που τώρα είναι γνωστή ως Δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα Βόρειας Συρίας–, η CIA έχει βάση στο Ντερίκ Τουρκίας κάτι που σημαίνει ενδυνάμωση του stop.

Ίσως είναι και από τις λίγες φορές μετά την Συριακή σύρραξη όπου με δεδομένη την μερική "διάλυση" του ISIS λόγω Ρωσίας είναι τόσο "καθαρά" τα πράγματα.
Σαφέστατα η εξέλιξη στο Χαλέπι οριστικοποίησε την έδραση μέσω Ταρτούς της Ρωσίας στην περιοχή επαναπροσδιορίζοντας τα μέχρι πρότινος όρια των ηγεμονιών.    

Το πεδίο εξακολουθεί βέβαια και είναι ρευστό ,αλλά είναι σαφέστατο ότι τα όρια "επεκτατισμού" της Τουρκίας είτε οικονομικά είτε γεωγραφικά δείχνουν ότι οι βρυχθησμοί είναι από τους τελευταίους βρυχθησμούς του Μεγαλοοθωμανικού επεκτατισμού. 
Έτσι ενώ η Αλ Μπαμπ ήταν το πεδίο διένεξης το "κλειδί" ήταν η Ιεράπολης. 

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: