Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Αrt2192 Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017
Πείσαμε με συμπαγή επιχειρήματα την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, όπως απέδειξε το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης και πλέον οι Έλληνες, όπως οι Ιταλοί στο παρελθόν, όπως οι πολίτες στο Παρίσι και το Βερολίνο είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτή την πολιτική σχεδόν ομοφώνως.
Παρουσιάσαμε πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό την ορθολογική επιχειρηματολογία μας πίσω από τις θέσεις μας. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, εξυπηρετούν περίπου 5 εκ και 1 εκ πολίτες αντιστοίχως, έχουν ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη, παραμένουν κερδοφόρες ακόμη και μες την κρίση και μάλιστα εκτελούν και αναπτυξιακά προγράμματα σε ορισμένες περιπτώσεις και με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Στον πολύπλοκο παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο τίποτε δεν είναι τέλειο, πάντως σε σχέση με τους τιτάνιους αντιπάλους τους του ιδιωτικού τομέα, οι ελληνικές υπηρεσίες ύδρευσης μοιάζουν με τακτοποιημένα μικρά σπιτάκια σε μια χωματερή χρέους και ρίσκου.

Δουλέψαμε σκληρά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο χτίζοντας συμμαχίες και ασκώντας πίεση και ασφαλώς συμμετείχαμε την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water καταφέρνοντας να διπλασιάσουμε σε σχέση με το μίνιμουμ το νούμερο των υπογραφών.
Και κυρίως καταφέραμε να έχουμε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την πώληση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% των μετοχών. Βασιζόμενοι σε αυτή θεωρήσαμε το θέμα λήξαν και ελπίσαμε ότι το καμάρι του δυτικού πολιτισμού, οι δημοκρατικοί θεσμοί ήταν ακόμη όρθιοι.
Προς οργή μας, ανακαλύψαμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ Τσίπρας ο οποίος μέχρι το 2015 ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της right2water και δηλωμένος πολέμιος της ιδιωτικοποίησης πείστηκε (;) να προχωρήσει με τα εξής:
Αρχικώς η κυβέρνησή του δέχτηκε να υιοθετήσει το περιβόητο asset development plan με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις που αποτελεί δεσμευτικό μέρος του τρίτου μνημονίου. Σε αυτό το σχέδιο υπάρχει μια πρόβλεψη για την αχρείαστη και εναντίον του δημοσίου συμφέροντος πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ και υπάρχει επίσης και μια σκανδαλώδης πρόβλεψη για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκ ευρώ από τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ προς τους μετόχους σε μια πρωτοφανή ανάμειξη στα εσωτερικά μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας. Αυτά τα 40 εκ. επιπλέον από τα 20 που είχαν ήδη δοθεί σε μερίσματα και τις ζημίες των 17 εκ. υπό την μορφή «επένδυσης» στην Attica Bank άδειασαν τα ταμεία κατά 77 εκ. και είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική υγεία της υπηρεσίας ύδρευσης 5 εκατομμυρίων πολιτών.
Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ο κ. Τσίπρας μυστηριωδώς συμφώνησε να ενταχθούν οι δύο εταιρίες στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο από τον καταστατικό του νόμο είναι μια οντότητα που δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα και ελέγχεται από τους πιστωτές. Ο κ. Ζακ Λε Παπ, γάλλος γραφειοκράτης και πρώην συνεργάτης της κας Λαγκάρντ στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών είναι τώρα πρόεδρος αυτού του συμβουλίου. Δεν υπάρχει χρόνος για να σας ξεναγήσω σε όλες τις λεπτομέρειες αυτού του τερατώδους ταμείου αποκρατικοποιήσεων που αυτή την στιγμή έχει στην κατοχή του τις περισσότερες από τις εναπομείνασες αξίες του ελληνικού κράτους, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτές αλλά και όλη την ιστορία της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα σε ένα φυλλάδιο τεκμηρίωσης που έχουμε ετοιμάσει για σας στα αγγλικά αλλά πιστέψτε με όταν σας λέω ότι στην πραγματικότητα όχι μόνο τα ταμεία της ΕΥΔΑΠ άδειασαν αλλά και στις δύο εταιρίες η διαχείριση ιδιωτικοποιήθηκε κατά παράβαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον οι υπηρεσίες ύδρευσης έχουν εργαλειοποιηθεί σε αντίθεση με τον κοινωφελή σκοπό τους και έχουν μετατραπεί σε χήνες που κάνουν χρυσά αυγά στην υπηρεσία του σκοπού του νέου υπερταμείου.
Βεβαίως δεν ήμασταν ποτέ αφελείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι λομπίστες πίσω από κλειστές πόρτες και γιατί οι γίγαντες του ιδιωτικού τομέα ενδιαφέρονται να πάρουν στα χέρια τους την περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν θα χάσω χρόνο να κριτικάρω τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Οι επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις και μόνον ως τέτοιες μπορούν να κριθούν.
Οι αληθινοί ένοχοι της αποτυχίας των θεσμών είναι πολύ φοβούμαι, άλλοι, όχι μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε.
Ο καιρός για το παιχνίδι του κρυφτού τελείωσε. Δεν θα ανεχθούμε πλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παριστάνει την γάτα του Σρέντιγκερ που υποστηρίζει και δεν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση σε διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Απαιτούμε να μάθουμε πώς οι υπηρεσίες ύδρευσης κατέληξαν να είναι μέρος των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου κατά παράβαση του άρθρου 345 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Δικαιούμαστε να γνωρίζουμε σύμφωνα με τον Κανονισμό Aarhus και τους Κανονισμούς περί Διαφάνειας και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου εξαιρεθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης από οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της.
Με επίσημο έγγραφο που καταθέσαμε σήμερα το πρωί και που θα παρουσιάσουμε αύριο στην συνέντευξη τύπου, ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποκαλύψει κάθε σχετική πληροφορία και ζητούμε την δική σας στήριξη προκειμένου να τους πιέσουμε η απάντηση να είναι ουσιαστική.

Όποια κι αν είναι όμως η απάντηση, δεν είναι αυτή που κάνει τον άνδρα αλλά ο άνδρας αυτήν για να παραφράσω τον αρχαίο τραγικό δραματουργό Αισχύλο.
Ακόμη και αν παρουσιαστεί ως κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πώς μπορούμε να πειστούμε ότι υπάρχει οτιδήποτε κυρίαρχο σε μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει ότι δεν θα νομοθετεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της; Και κυρίως ποιος είναι ο υπόλογος για την δυστυχία, τη φτώχεια και την απώλεια των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι αληθινοί ένοχοι και γιατί δεν παρουσιάζονται προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους;



Μαζί με τους φίλους μας από το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού από το Βερολίνο, το Παρίσι, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία την Πορτογαλία, την Ισπανία θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας το δικαίωμά τους στο νερό. Δεν θα ανεχθούμε όσους εγκαθιδρύουν αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς και τους καθιστούν παρωχημένους εξαιτίας της δικής τους αδράνειας. Δεν πρόκειται να προσποιηθούμε ότι υπάρχουν ακόμη δημοκρατικές διαδικασίες συμμετέχοντας σε γραπτούς μονολόγους για δείκτες ποιότητας στο πόσιμο νερό όταν το τεράστιο παγόβουνο της κώφευσης στους επιτυχημένους αγώνες των Ευρωπαίων πολιτών ορθώνεται μπροστά στην πορεία της Ε.Ε.
Το να νομοθετηθεί το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, το να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών μέσω οδηγιών, συνθηκών και εμπορικών συμφωνιών , το να σταματήσει η απαίτηση από τις χώρες υπό επιτήρηση να παραδώσουν τα κλειδιά των κερδοφόρων υπηρεσιών ύδρευσής τους είναι το σωστό. Και είναι το σωστό γιατί είναι η εκφρασμένη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών. Το παγόβουνο θα λιώσει κάτω από την θέρμη από τις ενωμένες μας καρδιές και προσπάθειες γιατί αν φθάσει κανείς στο σημείο όπου οι υπάρχοντες θεσμοί να μην υποκύπτουν στην λαϊκή βούληση, τότε θα πρέπει να εκλείψουν οι θεσμοί, όπως σοφά προειδοποιεί ο Νόαμ Τσόμσκι.
Σας ευχαριστώ»
Σημείωση: Το SAVEGREEKWATER


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: