Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Αrt2042 Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
lasfida@rocketmail.com

http://www.koinoniki-epitheorisi.gr

Δεσμευμένος Τραπεζικός λογαριασμός .
Ακούγεται χωρίς εμφατικότητα αραιά και που η "έκκληση" και όχι η "βίαια" απαίτηση των επαγγελματιών για έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Στην πράξη αφορά την νομοθετική ρύθμιση περί δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού που στοχεύει για την ουσιαστική εντροπία των μικρομεσαίων μέχρι τον οριστικό αφανισμό τους.

Η πολιτική ενδελέχεια για την καταστροφή των Μικρομεσαίων αμείλικτη.

Και ενώ το εν αναμονή ψήφισης νομοσχέδιο περί "αφορολόγητου" είναι προ των πυλών ,ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί έκπληκτος την αφωνία των θεσμών του,ακριβώς την ίδια που εκφράζουν και τα μηδενικά "Ζ"της ταμειακής.


«Ο θάνατός σου η ζωή μου» περιγράφει το ότι, για να υπάρξω εγώ, πρέπει να χαθείς εσύ. Αναρωτιέται κανείς όμως πως χωρίς επιχειρηματικότητα σε ένα τραπεζοκεντρικό σύστημα μπορούν να υπάρχουν θεσμοί υποστήριξης των Μικρομεσαίων και μάλιστα άφωνοι.

Εάν κανείς φανταστεί το ότι χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεν υπάρχει βιωσιμότητα της όποιας επιχείρησης ,τώρα κλείνοντας και τον Τραπεζικό λογαριασμό ο θάνατος του εμποράκου επισπεύδεται.

Καμία συναλλαγή απο το 2017 και μετά δεν θα πηγαίνει μέσω επιχειρήσεων Τραπεζικής υποστήριξης διευρύνοντας το κενό μεταξύ πραγματικής οικονομίας και άυλης χρηματοπιστωτικής οικονομίας. Και αυτό παρά την νομική υποχρεωτικότητα για μέσω Τραπεζών συναλλαγές για άνω των 500€. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, το όριο χρήσης μετρητών «συρρικνώνεται» στα 50 ευρώ,γεγονός που είναι απολύτως σίγουρο ότι το ένστικτο επιβίωσης θα το παρακάμψει.
 Ο επί σχεδίων χάρτου φορμαλιστικός νομικισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Με τα επαίσχυντα αυτά νομοθετήματα οι επιχειρήσεις επειδή δεν θα μπορούν να κάνουν"γυρίσματα" του κεφαλαίου τους (Σχέση μεικτού περιθωρίου κέρδους και κεφαλαίου κίνησης) έτσι ώστε να καλύψουν μέσω κερδοφορίας(EBIT) αλλά και ROIC την όποια ζημία ή επιβαλλόμενο έκτακτο φόρο,και έτσι αναγκαστικά θα φύγουν σε μια πιο φιλική για την επιχειρηματικότητα χώρα όπως την Ζάμπια ή την Ουγκάντα.

Η πλήρης καταστροφή των μικρομεσαίων επαγγελματιών συνεχίζεται αμείλικτη μέσω των blue print της Ε.Ε. και επιτηδευμένων παρεμβάσεων- νομοθετημάτων κατάπτυστων.

Το πλαστικό χρήμα χωρίς να είναι ή προτεινόμενη πανάκεια προωθείται, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο κενό μεταξύ πραγματικής οικονομίας και φοροεισπρακτικών μηχανισμών από επιχειρησιακές στρατηγικές υπέρ των Τραπεζών και κατά της αγοράς πολύ πέραν των μαύρων capital controls, .

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν e-banking  αυξήθηκε κατά 37% σε ένα χρόνο απο το 2015 και ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τερματική μηχανή αυξήθηκε κατά 75% Όμως πρόκειται για μια de facto κατάσταση κλεισίματος μιας επιχείρησης ο δεσμευμένος Τραπεζικός λογαριασμός.

Τα έσοδα της επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των τρεχούμενων υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, τρέχουσες οφειλές προς εφορία, μισθοδοσία, χρέη προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη.

Χωρίς Τραπεζικό λογαριασμό οι πτωχεύσεις και δη οι αφανείς θα γιγαντωθούν αφανίζοντας τον επιχειρηματικό ιστό που είναι και το ζητούμενο της συγκυβέρνησης στο ψευδεπίγραφο όνομα της φοροδιαφυγής ή της φοροαποφυγής.

Κανείς όμως δεν αναφέρεται στο κόστος λειτουργίας του αδηφάγου κράτους χωρίς πνεύμα κοινοτισμού ,αλλά και στο ότι παγκοσμίως η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή δεν γίνεται να μηδενιστεί λόγω του τεράστιου κόστους επιτήρησης.

Η ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό που είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν περιλαμβάνεται δολίως στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, , κάτι το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και υπόσχεση του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης σύμφωνα με το ινστιτούτο Gedi  δεν είναι μεμονωμένα προσχηματικά ημίμετρα προς αδαείς αλλά μείζονος σημασίας για την στήριξη του ΑΕΠ πραγματικά και όχι μόνο με δημιουργική λογιστική.

Και προς τούτο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πολιτική στόχευση αλλά γενικόλογες ιδεολεηπτικού χαρακτήρα αφηγήματα ανθρώπων με πολιτική μόνο απόχρωση ,και χωρίς καμμία επιχειρησιακή επάρκεια.

Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν.
Πρωταγόρας, Αρχαίος Αθηναίος σοφιστής

* O Xατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Εntrepreneur Mικρομεσάιων Επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: