Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ανάλυση εφαρμογής ΕΦΚ στον οίνο

Αrt2220 Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017
Ανάλυση εφαρμογής ΕΦΚ στον οίνο

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οίνου (Ανάλυση Ι.Τριανταφύλλου, Φοροτεχνικού συμβούλου SingularLogic)

Με το άρθρο 13 του Ν.4346/2015 (ΦΕΚ 152/20-11-2015) τροποποιήθηκαν τα άρθρα 90 και 92 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001) και επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο απλό κρασί, στους αφρώδεις οίνους και σε παρεμφερή ποτά εκτός από κρασί και ζύθο, που παρασκευάζονται με ζύμωση (π.χ. ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ που παρασκευάζονται από ζύμωση χυμού φρούτων, όπως ο μηλίτης).

Η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο αρχίζει από 1/1/2016
Ποια προϊόντα υπάγονται σε ΕΦΚ

Τα άρθρα 90 και 92 του Τελωνειακού Κώδικα ορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής των ποτών αυτών σε ΕΦΚ.

Το απλό κρασί πρέπει να έχει ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο από 1.2 volέως 15 vol με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση. Επίσης υπάγεται σε ΕΦΚ το απλό κρασί που έχει αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 15% vol. μέχρι και 18% vol., με την προϋπόθεση ότι έχει παραχθεί χωρίς εμπλουτισμό και η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.

Το αφρώδες κρασί υπάγεται σε ΕΦΚ εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Περιέχεται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού, τα οποία συγκρατούνται με σύρματα ή συνδετήρες ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, η οποία οφείλεται στο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα. Το αφρώδες κρασί πρέπει επίσης να έχει αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω των 1,2% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από ζύμωση.

Τα υπόλοιπα ποτά που παράγονται με ζύμωση υπάγονται σε ΕΦΚ αν πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αν δεν είναι αφρώδη πρέπει να έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 10% vol. ή να έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 10% vol. μέχρι και 15% vol. με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση.

Αν τα υπόλοιπα ποτά είναι αφρώδη παρασκευαζόμενα με ζύμωση πρέπει να περιέχονται σε φιάλες με πώματα σχήματος μανιταριού που συγκρατούνται με σύρμα ή συνδετήρα ή έχουν υπερπίεση τουλάχιστον 3 bar, η οποία οφείλεται στο διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει επίσης να έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 1,2% vol. μέχρι και 13% vol. ή να έχουν αποκτημένο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο άνω του 13% vol. μέχρι και 15% vol., με την προϋπόθεση ότι η αλκοόλη που περιέχεται στο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από ζύμωση.

Πότε επιβάλλεται και πως υπολογίζεται ο ΕΦΚ στο κρασί

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αποτελεί με βάση την κοινοτική νομοθεσία τελωνειακό έσοδο και αρμόδιες για την είσπραξη του δεν είναι οι Δ.Ο.Υ. αλλά τα κατά τόπους τελωνεία. Επίσης όλες οι ηλεκτρονικές υποβολές δηλώσεων απόδοσης ΕΦΚ γίνονται όχι στο TAXISαλλά στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων ICIS. Για τη χρήση του ICIS απαιτείται ηλεκτρονική πιστοποίηση του φορολογούμενου με χρήση των κωδικών TAXIS που ήδη έχει.

Ο ΕΦΚ επιβάλλεται με συντελεστή 0,20€ ανά λίτρο οίνου ή άλλου παρεμφερούς ποτού που παράγεται από ζύμωση. Πέραν του ΕΦΚ επιβάλλονται κάποιες επιβαρύνσεις όπως ένα ειδικό τέλος 4% επί του ΕΦΚ και χαρτόσημο και ΟΓΑ 2,2% επί του ειδικού τέλους. Ο τελικός συντελεστής επιβάρυνσης ΕΦΚ ανέρχεται σε 0,208192 ανά λίτρο κρασιού.

Αναλυτικά ο τρόπος υπολογισμού του ΕΦΚ είναι ο ακόλουθος :


Παράδειγμα Επιβάρυνσης ΕΦΚ Οίνου


α/α  Α  Λίτρα 1,00  Β  ΕΦΚ 0,20 ανά λίτρο (Α*0,20)  0,20 Γ Εισφορά ΕΤΕΠΑ 4% επί του ΕΦΚ |(Β*4%) 0,0080 Δ  Χαρτόσημο και ΟΓΑ 2,4% επί εισφοράς (Γ*2,4%) 0,0002
Σύνολο ΕΦΚ και εισφορών ανά λίτρο  0,208192
Στρογγυλοποίηση σε 4 δεκαδικά ψηφία  0,2082

Ο ΕΦΚ επιβάλλεται στον εισαγόμενο από την ΕΕ ή τρίτες χώρες οίνο κατά τον χρόνο εισαγωγής των αγαθών με απόδοση του ΕΦΚ στα κατά τόπους τελωνεία. Όταν οι οίνοι παράγονται στο εσωτερικό της χώρας ο ΕΦΚ επιβάλλεται μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή και αποθηκευτεί το έτοιμο προϊόν και πάντως πριν αρχίσει η πώληση του. Ως έτοιμο προϊόν θεωρείται ο οίνος μετά την πρώτη απολάσπωση. Δεν επιβάλλεται δηλαδή ΕΦΚ σε ημιέτοιμα προϊόντα π.χ. ο μούστος.

Υπόχρεος λοιπόν στην απόδοση του ΕΦΚ είναι ο οινοπαραγωγός-μεταποιητής. Οι οινοπαραγωγοί πρέπει υποχρεωτικά να συστήσουν φορολογική αποθήκη για την παραγωγή – μεταποίηση οίνου. Η σύσταση φορολογικής αποθήκης γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο ICISκαι η διαδικασία περιλαμβάνει κατάθεση φακέλου με αρκετά δικαιολογητικά (τίτλοι ιδιοκτησίας, τοπογραφικό, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, κ.α.). Επίσης απαιτείται πιστοποιημένη ογκομέτρηση σωλήνων και δεξαμενών της φορολογικής αποθήκης και έπεται αυτοψία του χώρου από το αρμόδιο τελωνείο. Τέλος απαιτείται η κατάθεση μια χρηματικής εγγύησης από τον εγκεκριμένο αποθηκευτή, η οποία εξαρτάται από το μέγεθος των δεξαμενώνβ αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ για συνολική χωρητικότητα μέχρι 100.000 λίτρα τελικού προϊόντος.

Η είσοδος-παραγωγή ετοίμου προϊόντος στη φορολογική αποθήκη δηλώνεται με υποβολή δελτίου παραγωγής στο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων ICIS. Το τελικό προϊόν όταν αποθηκεύεται εντός της φορολογικής αποθήκηςβ βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής του ΕΦΚ, δηλαδή για αυτές τις ποσότητες δεν καταβάλλεται ΕΦΚ μέχρι να διακινηθούν προς πώληση. Για τις ποσότητες προϊόντος που μεταφέρονται προς ανάλωση- πώληση εκτός φορολογικής αποθήκης εκδίδεται μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση και αποδίδεται ο ΕΦΚ μέχρι την 25η μέρα του επόμενου μήνα. Για την απόδοση υποβάλλεται Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά στο ICISnet.

Οι μικροί οινοπαραγωγοί που παράγουν μέχρι 100.000 λίτρα απλού οίνου ετησίως μπορούν να μην συστήσουν φορολογική αποθήκη, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταβάλλουν κάθε χρόνο το σύνολο του οφειλόμενου ΕΦΚ με υποβολή μιας δήλωσης ΕΦΚ για το σύνολο της παραγωγής τους μόλις αυτή παραχθεί. Η δήλωση ΕΦΚ «μικρού οινοπαραγωγού» περιλαμβάνει τα εξής επιπρόσθετα στοιχεία:
Την μέση ετήσια παραγωγή του παραγωγού των τελευταίων τριών αμπελουργικών περιόδων,
Την ποσότητα των σταφυλιών παραγωγής του ή παραγωγής τρίτων που έχει οινοποιήσει,
Την ποσότητα του παραγόμενου τελικού προϊόντος σε λίτρα,
Τον τόπο εγκατάστασης του όπου παράγεται το τελικό προϊόν ή τα στοιχεία του τρίτου οινοποιού στο οποίο ανέθεσε την οινοποίηση για λογαριασμό του (φασόν),
Την έκταση και τη γεωγραφική θέση του αμπελώνα (δικού του ή τρίτων) τα σταφύλια του οποίου έχει οινοποιήσει,
Αντίγραφο της δήλωσης παραγωγής που υπέβαλλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της ενημέρωσης του αμπελουργικού μητρώου,
Σχεδιάγραμμα των χώρων των εγκαταστάσεων, του οινοποιητικού εξοπλισμού κ.λ.π. Το σχεδιάγραμμα θα περιλαμβάνει τις διαστάσεις και την χωρητικότητα των υφιστάμενων δεξαμενών, βαρελιών και λοιπών δοχείων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του μικρού οινοπαραγωγού.

Οι ιδιώτες μικροί οινοπαραγωγοί απαλλάσσονται του ΕΦΚ για το κρασί που καταναλώνουν οι ίδιοι, η οικογένεια και οι προσκεκλημένοι τους εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση. Πιθανώς η απαλλαγή αυτή θα αφορά μια ποσότητα μέχρι 1.000 λίτρα κρασιού ετησίως. Δεν είναι σαφές αν με μεταγενέστερη εγκύκλιο θα δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς οινοπαραγωγούς να δηλώνουν τμήμα της παραγωγής τους ως προοριζόμενο για ιδιωτική κατανάλωση και άρα μη υπαγόμενο σε ΕΦΚ ενώ ένα άλλο τμήμα θα δηλώνεται ότι προορίζεται προς πώληση και άρα θα υπαχθεί σε ΕΦΚ.

Πρώτη Εφαρμογή του ΕΦΚ στο Κρασί και Μεταβατική Περίοδος

Οι οινοπαραγωγοί πρέπει να απογράψουν τα υφιστάμενα την 31/12/15 αποθέματα τους και να υποβάλλουν στα τελωνεία δήλωση αποθεμάτων μέχρι 31/1/2016. Παράλληλα μέχρι 31/1/16 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για σύσταση φορολογικής αποθήκης πλην των μικρών οινοπαραγωγών που θα συστήσουν φορολογική αποθήκη μόνο αν το επιθυμούν.

Όσοι έχουν αποθέματα κρασιού την 31/12/15 για επιτόπια κατανάλωση ή για πώληση και δεν είναι οινοπαραγωγοί, δεν έχουν καμία υποχρέωση απογραφής και απόδοσης ΕΦΚ επί των αποθεμάτων αυτών.

Οι οινοπαραγωγοί είτε θα πρέπει μέχρι 30/4/16 να έχουν ολοκληρώσει την σύσταση της φορολογικής αποθήκης όπου θα εισαχθούν τα προϊόντα, είτε θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία αυτή, να έχει πληρωθεί ο οφειλόμενος ΕΦΚ επί των αποθεμάτων της απογραφής της 31/12/15.

Το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μέχρι την σύσταση τυχόν φορολογικής αποθήκης, οι οινοπαραγωγοί θα αποδίδουν τον οφειλόμενο ΕΦΚ επί των λιανικών ή χονδρικών πωλήσεων τους μέχρι την 25η μέρα του επόμενου μήνα με υποβολή δήλωσης ΕΦΚ στο αρμόδιο τελωνείο. Η δήλωση αυτή θα περιλαμβάνει τις ποσότητες οίνου χονδρικών πωλήσεων και πρέπει να συνοδεύεται με κατάσταση της πωληθείσας ποσότητας οίνου που αντιστοιχεί σε κάθε απόδειξη λιανικής.

Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο ΕΦΚ για ποσότητες οίνου που οι οινοπαραγωγοί διέθεσαν δωρεάν π.χ. με αυτοπαράδοση, οφείλεται και αποδίδεται κανονικά.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πλέον οι οινοπαραγωγοί που πωλούν λιανικώς οίνο πρέπει πλέον να φροντίσουν να εκδίδουν ΑΛΠ με αναγραφή και ποσοτήτων σε αυτές. Επίσης η διαχείριση φορολογικής αποθήκης απαιτεί πλέον προσαρμογή της οργάνωσης και της μηχανογράφησης των οινοπαραγωγών.

Τονίζουμε επίσης ότι δεν απαιτείται η αναγραφή του ποσού ΕΦΚ κρασιού στα παραστατικά χονδρικής ή λιανικής πώλησης, καθώς ο ΕΦΚ επιβάλλεται στην εισαγωγή από το εξωτερικό ή την εγχώρια παραγωγή του οίνου και δεν αφορά τις πωλήσεις.

Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος για εμπορικούς λόγους επιθυμεί να αναγράψει την σχετική επιβάρυνση (ως επιβάρυνση πωλήσεων λόγω επιβολής του ΕΦΚ) σε ξεχωριστή γραμμή του τιμολογίου, η επιβάρυνση αυτή υπάγεται κανονικά σε ΦΠΑ.

https://www.oenet.gr


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: