Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Τι είναι η GIG οικονομία;Τι είναι οι εξτρατζήδες.

Αrt2086 Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
Xατζηαναγνώστου Γιώργος

Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο το περιβάλλον εργασίας είναι πλέον βραχυπρόθεσμο και μετρούμενο ωριαία. H αλλαγή λέγεται Gig και είναι το ζητούμενο από τις πολυεθνικές με δεσπόζουσα θέση επιχειρήσεις.

Στα όπλα εφαρμογής ή 4η βιομηχανική επανάσταση ,η ψηφιακή σύγκληση ,το πλαστικό χρήμα και η στοχευμένη φτωχοποίηση μέσω ανεργίας των εργαζομένων.

Εργασιακά δικαιώματα μηδενικά ,συντάξεις μη ανταποδοτικές μηδενικές ,κράτος κοινωνικής πρόνοιας μηδενικό ,συνθέτουν το νέο μείγμα εργασιακών σχέσεων.
Στην χώρα μας,περιγράφεται σαν εξτρατζήδες. Το ζούμε διακριτικά με τα 8μηνα voutcher με ταπεινή ανταμοιβή κάτι σαν φιλοδώρημα.

Το πάρτυ διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και οι αγώνες των εργαζομένων με απεργίες όπως στα Μεταλλεία της Σερίφου ή των μεταλλωρύχων στο Λαύριο το 1896 έχει ξεκινήσει .

.Η μισθωτή εργασία παύει και περνάμε στην εποχή των εξτρατζήδων κατ αποκοπή όταν και άμα.
Ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας περνά μέσα από την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων αυτά που μετ επιτάσεως η Ε.Ε. επιδιώκει ,και υπογράφουν οι "εκπρόσωποι" της πολιτείας χωρίς αιδώ.

Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων στο στόχαστρο των διεθνιστών υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης προσπαθεί πάση θυσία να απόφυγει μαζικά φαινόμενα απεργίας όπως τον Σεπτέμβρη του 2016 στην Ινδία. με 180,000,000 απεργούς.

Και μπορεί η συλλογική αποχή από την εργασία, ως έκφραση συλλογικής διεκδίκησης του αδύνατου πόλου της εργασιακής σχέσης αλλά και κύριου συντελεστή του παραγόμενου πλούτου, να συνιστά βασικό παράγοντα στην ιστορική εξέλιξη του περιεχομένου της μισθωτής εργασίας και της πορείας του κοινωνικού κράτους,όμως κράτος πρόνοιας πλέον δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι όπως μέχρι τώρα το ζούσαμε ,άρα κάθε απεργία που συσπειρώνει ταξικά ή συντεχνιακά είναι διωκώμενη.

Το Intuit με μελέτη του προέβλεψε ότι μέχρι το 2020, το 40 τοις εκατό των Αμερικανών εργαζομένων θα είναι ανεξάρτητοι εργολάβοι (εξτρατζήδες). Η νέα γενιά ανέργων προτιμά το κάτι από το τίποτα.

Το ότι το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό έχει ήδη καταρρεύσει οι "εκπρόσωποι" το γνωρίζουν λόγω υπογεννητικότητας και στοχευμένων αποεπενδύσεων στην χώρα μας.

Η νέα γενιά freelancer πλέον όπως στα υπόγεια του κάθε ταχυφαγείου σκοτώνεται ,αλλά και στα ιδιόκτητα μηχανάκια μεταφοράς ανασφάλιστων μικροδεμάτων ,γεγονός που δείχνει το σχεδιαζόμενο μέλλον ευγλωτα.
Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων,δείχνει τον πολιτισμό μας ,την κοινωνία της αλληλεγγύης ,της προσφοράς ,τον κοινοτισμό αλλά και επιτρέπει την εκτροπή της υφιστάμενης μετανάστευσης λίγο πριν εγκαταλειφθή η χώρα σε γερόντους που περιμένουν τους νέους έποικους.

Το εν πολλοίς μοντέλο του καριερίστα της πολυεθνικής ,με υψηλές αμοιβές έχει καταπέσει μαζί με τα όνειρα της νεολαίας που βλέπει μεν τα αδιέξοδα, αλλά απέχει από τα πολιτικά δρώμενα επιτρέποντας στους υπέργηρους πολιτικούς να εξυπηρετούνται αυτάρεσκα.

Η γενιά των Millennials οφείλει και πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της.

Η αυταπασχόληση (μπλοκάκια) δίνει προσχηματικά μια μορφή ανεξαρτησίας, την ίδια στιγμή που οι υπέργηροι πολιτικοί φοροτεχνικά διαλύουν την όποια κοινωνική συνοχή εξυπηρετώντας τους αυτοσκοπούς τους.

Οι πεινασμένοι εξτρατζήδες και η GIG οικονομία είναι αδύνατον να συνυπάρξουν χωρίς την συναίνεση εκμαυλισμένων πολιτικών συνειδήσεων.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Entrepreneur Mικρομεσάιων Επιχιερήσεων.

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: