Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ο ΧΡΥΣΟΣ:

Αrt2025 Σάββατο 3 Δεκεμβριου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Είναι τελικά επένδυση ο Χρυσός;

Σε μια εποχή όπου η ρευστότητα είναι η κυρίαρχη επικρατούσα λέξη ,η ρευστότητα εγκλωβισμού σε μήτρες καθαρού χρυσού αποτελεί ερώτηση καθημερινή στο "και τώρα τι¨κάνουμε":

Χωρίς Τραπεζικό σύστημα,με ναι σε όλα ανεξαρτήτως υπόδειξης από το πολιτειακό σύστημα .με άγνωστου Ταυτότητας Ιδιοκτήτες της ψευδούς ονομασίας "Τράπεζα της Ελλάδας" ποιές είναι οι εγγυήσεις για το αύριο των υπηκόων αυτής της χώρας;


Mετά την υφαρπαγή του Ελληνικού χρυσού μέσω των χιλιάδων καταστημάτων Αγοράς χρυσού και λιώσιμο του σε κάποιο άγνωστο χυτήριο συνήθως στην Ιταλία, ο χρυσός έχει στερέψει αλλά δεν παύει να είναι στην συνείδηση του κόσμου προϊόν σταθερότητας .

Η αυξομείωση της τιμής του είτε μέσω χειραγώγησης είτε λόγω πραγματικών μεταβολών ποσοτήτων εξόρυξης έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση όπου αγγίζει μετά την κρίση την χρηματοπιστωτική άνοδο 200-500% ασύλληπτο νούμερο για επένδυση.

Η «τρέλα του χρυσού» έχει ιστορία έξη χιλιάδων περίπου ετών!
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν την πρώτη τήξη του χρυσού περίπου το 3.600 π.Χ. Χίλια χρόνια αργότερα οι χρυσοχόοι της αρχαίας Μεσοποταμίας κατασκεύασαν χρυσά κοσμήματα.

Σήμερα, ο χρυσός είναι περιζήτητος όχι μόνο για επενδυτικούς σκοπούς αλλά και για κοσμήματα αλλά και στην κατασκευή ορισμένων ηλεκτρονικών και ιατρικών συσκευών. Παρά τη μεγάλη του ιστορία ο χρυσός εξακολουθεί να κινείται με βάση τους βασικούς κανόνες της οικονομίας δηλαδή την προσφορά και την ζήτηση αλλά και την προσδοκία

Σαν αποθετήριο δε αξίας εξακολουθεί μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, με την επικράτηση του δολαρίου ΗΠΑ να είναι ζητούμενη αξία,

Μελετώντας την αυστριακή οικονομική σκέψη και θεωρία ς εκφράζόμενη από τον Ludwig von MIses, τον Friedrich von Hayek, τον Murray Rothbard. κ.α.) η κατάργηση του κανόνα χρυσού αντί να λύσει το πρόβλημα των εμπορικών και οικονομικών κύκλων, τελικά το επέτεινε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της φούσκας των χρηματιστηρίων, της γής, και τελικά των κρατικών χρεών sovereign debt που είναι ηνέα μόδα καρκίνος σε όλο τον κόσμο.

Ο χρυσός σε κοσμήματα και βιομηχανική ζήτηση εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το 2010 για παράδειγμα , η βιομηχανία κοσμημάτων απορρόφησε το 54% της ζήτησης (περί τους 3.812 τόνους σύμφωνα με το World Gold Council και το London Bullion Market Association. Η Ινδία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του χρυσού για κοσμήματα. Η καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα, για παράδειγμα, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 έφτασε τους 200 τόνους - μια τεράστια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ένα άλλο 12% της ζήτησης οφείλεται σε ιατρικές και βιομηχανικές χρήσεις.

Υπολογίζεται ότι, από την αρχή της γνωστής ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και το 2010, εξορύχθηκαν συνολικά 168.300 τόννοι ή περίπου 8.740 m3χρυσού. Η παγκόσμια κατανάλωση του εξορυσώμενου χρυσού είναι περίπου 50% σε κοσμήματα, 40% σε επενδυτικά αποθέματα, και 10% σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Έχει λάμψη λοιπόν ο χρυσός: Eίναι "καλή επένδυση" σήμερα ο χρυσός και ο άργυρος ή και πότε θα πρέπει να αγοραστή;

Εδώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δεί κανείς την πορεία της τιμής του χρυσού (σε US$) μέσα στην τελευταία δεκαετία για να αντιληφθεί το μέγεθος της κατάρευσης των εθνικών (fiat) νομισμάτων όλων των χωρών, πρωτοστατούντος πάντοτε του δολαρίου ΗΠΑ σαν το κύριο αποθεματικό νόμισμα που επιβλήθηκε μεταπολεμικά.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η αξία του χρυσού παραμετροποιώντας την σαν ενδογενή αξία intrinsic value δεν έχει μεταβληθεί.
Αυτό που μεταβάλλεται είναι η αξία όλων των φιατ νομισμάτων έναντι του χρυσού παρά το ότι ο κανόνας bretton woods δεν υφίσταται πλέον.

Συνεπώς από τη στιγμή που άρχισε να απελευθερώνεται η τιμή του χρυσού από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών λόγω της GATA η πορεία της τιμής του μετάλλου είναι ανοδική.

Η απάντηση λοιπόν στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται εύκολα και αβίαστα.
Η αγορά χρυσού δεν αποτελεί επένδυση.
Όπως δεν είναι επένδυση μια ασφάλεια ζωής ή μια ασφάλεια πυρός ενός σπιτιού.

Η κατοχή χρυσού είναι εξασφάλιση των κόπων και αποταμιεύσεων μιας ζωής, όταν επικρέμαται ο κίνδυνος της κατάρρευσης τραπεζών ή οικονομιών των χωρών. Βέβαια στον αντίποδα για ένα τενεκέ λάδι στην κατοχή μεταβιβάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας. Κάτι που δείχνει την συνάφεια- σχέση μεταξύ τροφής ακίνητης περιουσίας και χρυσού(ευγενών μετάλλων) στο σύνολο.

Με αυτό κατά νου και με το παραπάνω διάγραμμα υπόψη, το πότε ακριβώς θα τοποθετηθούμε στο χρυσό δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το να τοποθετηθούμε έγκαιρα πριν την πιθανή χρηματοπιστωτική κατάρρευση αντίστοιχη του 1929 είναι που έχει σημασία.

Εάν βέβαια κάποιος είχε την προνοητικότητα πριν από 10, ή 5 χρόνια να μετατρέψει τα όποια χαρτονομίσματά του σε χρυσό, σήμερα θα είχε διασφαλίσει την αγοραστική τους αξία,αφαιρουμένου του εμπορικού πιθανόν κέρδους,μεταξύ κάθε αγοραπωλησίας είτε σαν φύρα(10%) ,είτε σαν δραχμική έννοια.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο, εφόσον -πάντα- δεν θα έχει αρχίσει η ομαδική και μαζική "μετανάστευση" προς τα πολύτιμα μέταλλα, πράγμα που -όταν αρχίσει- θα οδηγήσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη!

Πού θα φθάσει η τιμή του χρυσού; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

Οι "γκουρού" της αγοράς λένε για τουλάχιστον $5.000 η ουγγιά. Άλλοι, όπως ο James Sinclair (Mr. Gold) λένε πάνω από τις $10.000 την ουγγιά.

Βέβαια από λόγια όλοι πάμε καλά .Χρυσό που θα βρούμε όταν οι κεντρικές Τραπεζικές Επιχειρήσεις με νόμο σιωπής τον μαζέυουν καθημερινά (2013 έρευνα) σε άγνωστα για το κοινό σημεία:;;;

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Entrerpreneur Mικρομεσάιων Επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: