Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Απλήρωτα 35 δισ. ευρώ από πρόστιμα της εφορίας [πίνακας]

Αrt2020 Πεμπτη 1 Δεκεμβριου 2016

Απλήρωτα 35 δισ. ευρώ από πρόστιμα της εφορίας [πίνακας]

Ως η φωτογραφία της διαχρονικής ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να χαράξει και κυρίως να εφαρμόσει μια φορολογική νομοθεσία βασισμένη τουλάχιστον στη λογική μπορεί να χαρακτηριστεί ο αναλυτικός πίνακας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από τον πίνακα, λοιπόν, προκύπτει ότι από το σύνολο των 90 δισ. ευρώ, περίπου το 1/3 είναι απλήρωτα πρόστιμα φορολογικών παραβάσεων!

Επί σειρά ετών το υπουργείο Οικονομικών αδυνατούσε- και εν πολλοίς ακόμα αδυνατεί- να εντοπίσει και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, μικρή και μεγάλη, επιλέγοντας συστηματικά να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Με ποιόν τρόπο; Προβλέποντας ολοένα και πιο αυστηρά πρόστιμα, τα οποία ουδείς πλήρωνε ενώ και το υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε μπήκε σοβαρά στη διαδικασία να τα εισπράξει. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ε. Μπασιάκου: από τα 89,842 δις ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 31,459 δις ευρώ αφορούν σε πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ άλλα 3,898 δις ευρώ είναι πρόστιμα έμμεσων φόρων!

Ποιο είναι το άλλο στοιχείο (που δεν συμπεριλαμβάνεται στον εν λόγω Πίνακα), το οποίο δίνει «πάτημα» στους ξένους τεχνοκράτες για να σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό; Από τις φορολογικές υποθέσεις που φτάνουν στα διοικητικά δικαστήρια, όταν με το… καλό επιδικαστούν, είναι ζήτημα αν εισπράττεται το 5% από τα επιδικασθέντα ποσά! Ποιο είναι το… κερασάκι στην τούρτα; Η αδυναμία ή ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει το ΦΠΑ. Όχι το ΦΠΑ που «κρύβεται» σε «γκρίζες» συναλλαγές, αλλά το ΦΠΑ που οι καταναλωτές έχουν πληρώσει και κάποιοι τον βάζουν στην τσέπη τους. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη λίστα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 20 δις ευρώ από ΦΠΑ, ενώ την ίδια ώρα συστηματικά το 20% των υπόχρεων γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις… οχλήσεις της ΓΓΔΕ και δεν αποδίδει τον οφειλόμενο ΦΠΑ, με αποτέλεσμα μόνο για φέτος να εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 1,5 δις ευρώ!

Τις συνέπειες (και) αυτής της χρόνιας αναποτελεσματικότητας του υπουργείου Οικονομικών τη βιώνουν οι φορολογούμενοι την τελευταία 7ετία των Μνημονίων, όπου για να κλείσουν οι «τρύπες» της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, αυξάνονται οι φόροι, τις περισσότερες φορές στα «τυφλά». Η Έκθεση του ΟΟΣΑ ρίχνει φως και σε αυτή την πτυχή: στην Ελλάδα οι φόροι στην κατανάλωση- που ως γνωστόν δεν κάνουν διάκριση σε έχοντες και φτωχούς- ανέρχονται στο 14,3% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και έτη φωτός από το 10,3% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειωτέον, δε, ότι πρόκειται για στοιχεία του 2014, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί οι αυξήσεις έμμεσων φόρων που «τρέχουν» από το καλοκαίρι του 2015.

Και πάμε στην τελευταία πράξη του δράματος. Άραγε αυτές οι αυξήσεις φόρων, οδηγούν και σε αύξηση των εσόδων; Όχι βέβαια. Στην ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτεται ότι το pick των εισπράξεων ήταν το 2009, δηλαδή πριν περάσει η χώρα το κατώφλι των Μνημονίων, φτάνοντας στα 73,3 δις ευρώ για να ακολουθήσει μια τρελή κατηφόρα στα 63,5 δις ευρώ, ως απόρροια του συνδυασμού συρρίκνωσης της οικονομίας, μείωσης των εισοδημάτων αλλά και της αδυναμίας των εισπρακτικών/ ελεγκτικών μηχανισμών να κλείσουν επιτέλους τις «τρύπες», χρησιμοποιώντας μεθόδους που εφαρμόζονται προ πολλού σε άλλες χώρες.

Η μείωση των εισπράξεων αποτυπώνεται και στη λίστα των οφειλετών που μακραίνει και «φουσκώνει» με νέα χρέη. Όπως προκύπτει, δε, από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η Κ. Παπανάτσιου, το να μπεις σε ρύθμιση οφειλών μπορεί να είναι σχετικά εύκολο, αλλά το να καταφέρεις να μείνεις σε αυτήν είναι δύσκολο και θα γίνει δυσκολότερο. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των 11,649 δις ευρώ οφειλών, που εντάχθηκαν σε κάποια από τις πολλές ρυθμίσεις της τελευταίας 3ετίας, ήδη 2,451 δις ευρώ έχουν τεθεί πλέον εκτός.

Η "φωτογραφία" των ληξιπρόθεσμων οφειλών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: