Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σύμβαση Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και του παραχωρησιούχου ΣΔΙΤ

Βγαίνει από τα συρτάρια το μεγάλο έργο νέου Τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
ART 1653 09MARCH2016

Στο Πακέτο Γιούνκερ αναμένεται να ενταχθεί το μεγάλο έργο της ανάπτυξης νέου μεγάλου Κεντρικού Τερματικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα.

Αυτό είπε η Γενική Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείο Υποδομών κα Πέτη Πέρκα, κατά την χθεσινή της ομιλία στο Συνέδριο της a-energy για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων.

Το έργο της μεταφοράς και ενοποίησης όλων των ΚΤΕΛ που σήμερα είναι διάσπαρτα στην Αθήνα προβλέπεται και μέσα από το Νέο Ρυθμιστικό της πόλης.Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει την μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3.

Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων. Το έργο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα κατασκευαστεί πάνω στο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες με την χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων θα μπορεί με ένα μικρό κόστος να έχει άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ενώ σε "απόσταση βολής" θα βρίσκεται ο ομώνυμος σταθμός Μετρό.

Το έργο έχει υψηλούς στόχους όπως:
- Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατομ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί)

- Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων

- Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα

- Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού – χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.

Το έργο αποτελεί ιδιωτική επένδυση και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει με διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και του παραχωρησιούχου (ΣΔΙΤ). Η Αττικό Μετρό θα είναι ο τεχνικός συντονιστής των μελετών και της κατασκευής του έργου, ενώ ο δήμος Αιγάλεω θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων αδειών.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση του σταθμού, ενώ το δημόσιο δεν θα χρειαστεί να βάλει χρήματα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι, εάν κάθε ΚΤΕΛ δίνει ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο που εκδίδει στον παραχωρησιούχο, η απόσβεση θα έχει ολοκληρωθεί κατά μέγιστον σε επτά χρόνια.

Ο νέος σταθμός θα συνδέεται υπογείως με το Μετρό, έργο το οποίο έχει πρακτικά γίνει, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 500 θέσεων.

Επίσης έχουν προταθεί να ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ» ακόμα δύο συγκοινωνιακά έργα. Μιλάμε για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιών της Αττικής και την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την επικράτεια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: