Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑ / AQUAPONICS

 ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑ
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η ενυδρειοπονία είναι μια συμβιωτική άλλα και βιώσιμη μέθοδος ψαριών και λαχανικών. Η ενυδρειοπονία συνδυάζει τη ιχθυοκαλλιέργεια με την υδροπονία. Μπορούμε να παράγουμε  σε δεξαμενές ψάρια ,  ενώ με την υδροπονία λαχανικά τα οποία δεν έχουν ανάγκη από χώμα  άλλα είναι κατευθείαν σε νερό ή σε κάποιο υπόστρωμα όπως η ελαφρόπετρα.

Τα ψάρια παράγουν απόβλητα και αμμωνία συσσωρεύοντας  στις δεξαμενές τοξικά για τα ψάρια.

 Με την κυκλοφορία όμως του νερού και με την βοήθεια των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο υπόστρωμα και στις ρίζες των φυτών μετατρέπονται από τοξικά σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά ενώ και το νερό της δεξαμενής γίνεται βιώσιμο για τα ψάρια.

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται είναι Nitrosomonas και Nitrobacter.
Τα Nitrosomonas μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη, ενώ τα Νitrobacter μετατρέπουν τα νιτρώδη σε νιτρικά άλατα. Τα τρόφιμα που παράγονται θεωρούνται βιολογικά γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα κ.τ.λ. Κάποια από τα πλεονεκτήματα της ενυδρειοπονίας είναι

ότι μπορούμε να παράγουμε λαχανικά και ψάρια μέσα στην πόλη σε κάποιες ταράτσες για παράδειγμα.



Ότι κάνουμε μεγάλη οικονομία νερού
Έχει μικρή κατανάλωση ενέργειας αφού για την ενέργεια των αντλιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και μικρά φωτοβολταικά
Μπορούμε επίσης τα φυτά να τα βάζουμε πολύ κοντά το ένα με το άλλο σε σχέση με την κλασική γεωργία.
Έχουμε λιγότερες ασθένειες στα φυτά ,δεν ραντίζουμε με χημικά, δεν χαρίζετε ξεβοτάνισμα ούτε όργωμα,δεν χρειάζεται πότισμα.
Μειονεκτήματα που μπορεί να υπάρχουν είναι η αρχική επένδυση και ακόμα αναλόγως των επιδιώξεων παραγωγής πρέπει να ελέγχουμε τακτικά το νερό και να μετράμε το Ph τα νιτρώδη και νιτρικά , αμμωνία κ.τ.λ. οι οποίες μετρήσεις γίνονται με τα κοινά τεστ που χρησιμοποιούν όσοι έχουν ενυδρεία. Υπάρχει μια μικρή δεξαμενή όπου μέσα υπάρχουν ψάρια, (για παραγωγή ψαριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη δεξαμενή και φαγώσιμα ψάρια) .
Μέσα στην δεξαμενή χρησιμοποιούμε αεραντλία για να παίρνουν οξυγόνο τα ψάρια και μια αντλία νερού για να ανεβάζει ψηλά το νερό το οποίο στην συνέχεια πέφτει πάλι μέσα στην δεξαμενή περνώντας πρώτα από το υπόστρωμα ελαφρόπετρας των φυτών.
 Εκεί έχουν αναπτυχτεί βακτήρια και μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρικα. Καθαρίζουν έτσι την δεξαμενή από την τοξική αμμωνία για τα ψάρια και την μετατρέπουν σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα ενυδρειοπονίας .

Ακολουθούν μερικά βίντεο







Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpreneur Mικρομεσαίων επιχειρήσεων
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: