Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ MASLOW ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ MASLOW ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Xατζηαναγνώστου Γιώργος
Eπανάληψη άρθρου 20 Απριλίου 2013
Abraham Maslow

O Abraham Maslow γεννήθηκε το 1908 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Νομική.
Σύντομα στράφηκε προς την Ψυχολογία και τελείωσε τις σπουδές του στο Ουϊσκόνσιν το 1934 απ' όπου επέστρεψε στην γενέτειρα του με την οικογένεια του.
Μαζί με τον Carl Rogers (1902 - 1987) θεωρείται από τους πατέρες της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας στην οποία δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια του ανθρώπου να πραγματωθεί, να ολοκληρωθεί δηλαδή ως οντότητα.
Πέθανε το 1970 ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες με την υγεία του.Μερικές από τις αρχές του Maslow ήταν οτι η ανθρώπινη φύση είναι ουδέτερη - δεν τείνει δηλαδή ούτε στο καλό ούτε και στο κακό κι η οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά προκαλείται από τις επιδράσεις που έχει το περιβάλλον πάνω στο άτομο - πως ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη ροπή προς την υγεία κι η προώθηση της ενιαίας αντιμετώπισης του ανθρώπου σε ενιαίο επίπεδο.


Αυτό όμως που τον έκανε πολύ γνωστό ήταν το μοντέλο της πυραμίδας του, γνωστή κι ως Πυραμίδα του Maslow ή αλλιώς ως η Πυραμίδα των Αναγκών.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό λοιπόν οι ανθρώπινες ανάγκες διαχωρίζονται σε 5 επίπεδα:
  1. Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες
  2. Ανάγκες Ασφάλειας
  3. Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής
  4. Ανάγκες Αυτοεκτίμησης
  5. Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης
Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες (φαγητό, νερό, αέρας, σεξ).
Ανεβαίνοντας στην Πυραμίδα είναι οι Ανάγκες Ασφαλείας, η ανάγκη δηλαδή της στέγης, της υγείας και της προστασίας γενικότερα.
Στις Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής βρίσκονται οι κοινωνικές μας σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, η ανάγκη μας να έχουμε φίλους, να ερωτευτούμε και να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί ενώ στις Ανάγκες Αυτοεκτίμησης ανήκουν οι ανάγκες μας εκείνες όπου ο άνθρωπος αποζητά την προβολή της ατομικότητας του, των δικών του αξιών κι αρχών και την αυτονομία του.


Τέλος, στις Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης ανήκουν όλες εκείνες οι ανάγκες οι οποίες κάνουν το άτομο να νιώθει πλήρης, πραγματωμένος κι ευτυχισμένος.

 Για να ανέβει κάποιος μια βαθμίδα στην Πυραμίδα θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει τις Ανάγκες της προηγούμενης βαθμίδας.
 
Αλήθεια, αυτό συμβαίνει στις μέρες μας?


O δείκτης φτώχειας στην Ελλάδα.
Αν καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τον όρο φτώχεια στην χώρα μας θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα εξής :
Στατιστικά ΕΛΣΤΑΤ περι φτώχειας μέχρι 2011

Σύμφωνα  λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ  ένας στους τρεις Ελληνες δοκιμάζεται στο όριο της φτώχειας 
με δεδομένο ότι στερείται 4 απο τα 9 βασικά καταναλωτικά αγαθά στα οποία περιλαμβάνονται .

1    Πληρωμή παγίων όπως δόση δανείου ,λογαριασμοί ΔΕΗ  ,φυσικό αέριο ,δόσεις καρτών . ή δόσεις αγοράς κύριας κατοικίας κλπ
2 Διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δέυτερη ημέρα κοτόπουλο , κρέας ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας .
3.Εκτακτες αλλά απαραίτητες ανάγκες αξίας περίπου 540€.
4.Τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό) .
5.Έγχρωμη τηλεόραση .
6.Πλυντήριο ρούχων .
7. Ικανοποιητική Θέρμανση .
8. Διακοπές για μία εβδομάδα .
9.ΙΧ αυτοκίνητο.
Ας σημειωθή ότι τα στατιστικά δεν περιλαμβάνουν τα έτη 2012 όπου η επειδέινωση είναι μεγαλύτερη .Αν δε αναλογιστούμε και τον βεβαιωμένο τρόπο ζωής του μέσου Ελληνα στην δεκαετία 1990-2005 αντιλαμβανόμαστε ότι η απόκλιση απο την προτεραία κατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερη .

Ο διεθνής τύπος φτώχειας 

Μαθηματικός τύπος φτώχειας ΟΟΣΑ
    Η ιστοσελίδα της έκθεσης  για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη τον περιγράφει ως ένα σύνθετο δείκτη που μελετά τις ελλέιψεις σε τρείς βασικές μετρήσεις που μετρά ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης   την μακριά και υγιή ζωή , την γνώση και την αξιοπρεπή διαβίωση ,συμπεριλαμβάνοντας και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο ανωτέρω δείκτης προσμετρά παγκοσμιοποιημένα με κέντρο τον ΟΗΕ αναγνωρίζοντας και επιμερίζοντας δια του συνόλου του πληθυσμού του πλανήτη .
Δείκτης κατανάλωσης παγκοσμίωςέως το 2050
Ειναι σημαντικό να παρατηρήσουμε την πρόβλεψη του National Intelligence Council   για την επερχόμενη κατανάλωση μέχρι το 2050 όπου η βάση της κατανάλωσης θα επιδιωχθή να ομογενοποειηθή παρά τις δραματικές διαφορές μεταξύ της ποιότητας ζωής μεταξύ  Ευρωπάιων (όπου είναι σε υψηλότερη θέση απο όλους) των Ηνωμένων Πολιτειών , της Ιαπωνίας , της Ινδίας και της Κίνας.
Ο ανωτέρω πίνακας ορίζει του λόγου το αληθές .

Πίνακας Παγκόσμιας ανάπτυξης μέχρι το 2050 

Η Ελληνική πραγματικότητα και η μεθοδολογία αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει παθογένειες ετών όπως και όλες οι οικονομίες παγκοσμίως που  σήμερα μέσω των εφαρμοζόμενων Δημοσιονομικών προσαρμογών ,των Μνημονιακών Μέτρων ,και πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου έχουν ως εξής




 

Ανεργία νέων 




ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
                                                     4. ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ 

Δεικτης μη βιωσιμότητας χρέους
5. ΥΠΟΓΕΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 
Ελληνικός και Αλλοεθνής Πληθυσμός
Δείκτης Υπογενητικότητας

 6. ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Χαμηλή Θέση Ελλάδαςσε προιόντα με υψηλή προσθετική αξία


                   7 .ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


Στατιστικά "απασχολούμενων" με Συνταξιούχους
 8. ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2013-2014


                       9. ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ % ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 Προβλήματα υγείας

Κατάθλιψη - Τάσεις Αυτοκτονίας
 Αποσπάσματα από το Σχέδιο αναθεώρησης ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄(2011-2020)
 «Περίπου το 16 % του πληθυσμού της ΕΕ (79 εκατομμύρια άνθρωποι) διατρέχουν τον κίνδυνο της εισοδηματικής φτώχειας, ενώ στα παιδιά και τους ηλικιωμένους αυτό το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο. Η φτώχεια έχει πολλαπλές αιτίες: ελλιπής στέγαση, ανεπαρκείς δεξιότητες, έλλειψη πραγματικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες ζωτικές υπηρεσίες, ανικανότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας —όλοι αυτοί οι παράγοντες, κυρίως σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπορούν να στερήσουν από τους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία» (σελ 84).
Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι μειωμένη κατά 55% για το 2012, ενώ συνολικά η υστέρηση πόρων, με τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί και από τον απολογισμό του 2011 των ΝΠΙΔ, ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι προφανές ότι η Ελληνική οικονομία  μπορεί να αναπτυχθή  βραχυπρόθεσμα μόνο με την στήριξη των 680.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες είναι ο επι έτη βασικός κορμός της οικονομίας και του οποίου η στοχευμένη διάλυση εδώ και έτη αποδυναμώνει την Εθνική Οικονομία οδηγώντας σε Οικονομική εξάρτηση και υποτέλεια της χώρας .

Ανεξαρτήτως της προσπάθειας ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδο βαρειάς βιομηχανίας και εξειδίκευσης παραγωγής προιόντων με υψηλή προσθετική αξία η οποία σαφώς είναι μακροπρόθεσμη η αποποινικοποίηση της εμπορικής επιχειρηματικότητας είναι το ζητούμενο.     

Για αυτό και οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ  και της ΓΣΕΕ είναι αναπόσπαστες με την προοπτική βιοπορισμού πλεον του Ελληνικου Λαού.

 1 Ιδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜΜΕ  μέσω Συναιτεριστικών Τραπεζών πρόταση ΕΣΕΕ.

2.Πάγωμα των οφειλών και υποχρεώσεων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΠρότασηΓΣΕΒΕΕ

3 Mεθόδευση για ανάκαμψη του Εμπορικού Ιστού με την πρόταση της ΓΣΕΕ 

Είναι προφανές ότι η τρικοματική κυβέρνηση υπακούωντας πιστά και απερέγκλιτα τις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ καταστρέφει όλο τον κοινωνικό ιστό και της δομές της κοινωνίας προσφέροντας γη και ύδωρ σε όλους τους έχοντας πλασματικό "χρήμα¨" παράγωγο της χρηματιστηριακής αγοράς χωρίς καμία εγγύηση .
 Η συμετοχή των πάσης φύσεως εμπλεκομένων ενέχει ωσάν πολεμική εχθροπραξία  έναντι του κράτους των Ελλήνων το οποίο δοκιμάζεται για άλλη μια φορά σε συνθήκες όπως της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922 στην Σμύρνη.

Ας ελπίσουμε ότι ο Ελληνικός Λαός θα καταφέρει μέσω της συστηματικής πίεσης να πάψει να δίνει παράταση χρόνου στην τρικοματική κυβέρνηση διεκδικώντας άμεσα τα "κλειδιά", για να περισώση ότι μπορέι απο τους δοσίλογους και ανίκανους πολιτικούς που σφετερίζονται την εξουσία και νομοπαρασκευάζουν μέσω Γερμανίας χωρίς να υπολογίζουν την συνέχεια της Ελλάδας ως κυρίαρχο κράτος.

Οι φυσιολογικές - βασικές ανάγκες διαβίωσης του Ελληνα πολίτη δεν υπολογίζονται με βάση τους Διεθνέις μαθηματικούς τύπους και ορολογίες 'εφευρέσεις" των ακριβών Golden Boys ,αλλά  με την ενεργό συμετοχή στα δρώμενα της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών όπου οι αξίες είναι διαχρονικά διαφορετικές απο ενα νέό κράτος όπως οι ΗΠΑ ΄και οι σχέσεις των πολιτών δεν περνάνε απο το φιλτράρισμα ενός κουμουνιστικόυ κράτους όπως η Κίνα. 
Πάντα υπάρχει μια διέξοδος που ιστορικά αναδεικνύεται μέσα απο την κρίση των αξιών και των Θεσμών που ζούμε προς όφελος της κοινωνίας των ανθρώπων και όχι των αριθμών .
Αρκεί κανείς να έχει το σθένος να διεκδικήση .

lasfida

Δεν υπάρχουν σχόλια: