Σάββατο 12 Απριλίου 2014

25 Eρωταπαντήσεις περί ΟΑΕΕ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος


Τελ ενημερωση 06/01/2016 Δεδομένου ότι η απελπιστική κατάσταση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έχει οδηγήσει πολλούς μικρομεσαίους να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Ταμείο τους κατ επέκταση και με την βιωσιμότητα τους θεωρείται φρόνιμο να συνοψίσουμε αλλά και να καταγράψουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα απαντώντας στις ερωτήσεις Μικρομεσαίων που δεν έχουν την "πολυτέλεια" να αναλύσουν προς τα που οδηγείται η Χώρα . Εν συντομία Η διάλυση της Μικρομεσαίας επιχείρησης σαν στοχευμένη προσπάθεια του νεοφιλελευθερισμού είχε σαν απώλεια την αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των Μικρομεσαίων .

Σήμερα δραστηριοποιούνται Πανελλαδικά πάρα πολλές ομάδες ,φορείς ,συλλογικότητες ,πολιτικά κόμματα και άλλοι με το έν λόγω θέμα άλλοι επισταμένα άλλοι περιστασιακά προκειμένου να απεγκλωβίσουν το κυριολεκτικά θαμμένο κάτω απο φόρους και γραφειοκρατία επιχειρησιακό
δυναμικό της Χώρας.

Η επίλυση του προβλήματος αδυναμίας εισφορών έχει κατά την κυβέρνηση την αδυναμία εξεύρεσης ισοσκελισμένης οικονομικά πρότασης ενώ για τους Μικρομεσαίους είναι η θηλιά που σφίγγει καθημερινά απέναντι στην βιωσιμότητα της επιχείρησης τους .

Στην πράξη και με δεδομένο την τακτική της Κυβέρνησης όπου σύντομα όλοι θα έχουμε μοναδικό αριθμό συνδεδεμένο με ΟΑΕΕ.Εφορία,ΙΚΑ,Δημόσιο κ.α αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολα θα μεταφέρονται οφειλές στα ΚΕΑΟ τα οποία με την σειρά τους θα εκτελούν δημευτικές διαδικασίες σε εμπράγματα προϊόντα .

Το σπίτι ,το αυτοκίνητο , τα μετρητά κ.α. θα κατάσχονται στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Όλα αυτά βέβαια θα αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν τριγωνικά όπως οι πολυεθνικές

Στην συνέχεια και μέσω του ΚΕΑΟ η κυβέρνηση θα υφαρπάξει τους τίτλους των ακινήτων σε πρώτη φάση ,όχι τόσο γιατί την ενδιαφέρουν τα ίδια τα ακίνητα αλλά γιατί θέλει να μεταφέρει έναντι 10% της αξίας του ακινήτου τους τίτλους ιδιοκτησίας ,έτσι ώστε να παραχθεί ακόμα ένα τίτλος για πώληση στην δευτερογενή χρηματιστηριακή αγορά από εταιρίες "φίλιες' ,κατά την διάρκεια της οποίας δεν θα προκαλέσει άμεσα έξωση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων προτείνοντας τους ένα μοντέλο όπου οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές στο ακίνητο τους και έτσι το κράτος θα έχει ένα πρόσθετο έσοδο από την είσπραξη ενοικίων ενόσω το ίδιο το ακίνητο θα τριγυρνάει ανα τον κόσμο σαν τίτλος στον βωμό της φιλελεύθερης οικονομίας .

Πέραν λοιπόν του Πολιτικού σκέλους ανυπακοής που γίνεται εξ ανάγκης πραγματικότητα από υπαρκτούς λόγους βεβαιωμένους με τα πιο επίσημα στοιχεία της ΕλΣΤΑΤ υπάρχει και ένα κομμάτι πολιτών που επιθυμούν να εναρμονιστούν με της επιταγές της κυβερνητικής συνεργασίας με ΕΕ ,Τρόικα, ΔΝΤ και διερωτώνται τι πρέπει να κάνουν .

Ας σημειωθεί ότι το πρόβλημα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι πανευρωπαϊκό και η ΕΕ αντιλαμβανόμενη την κινηματική αφύπνιση που δημιουργεί προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα έτσι ώστε να προλάβει και να μην υπάρχει κοινωνική έκρηξη ισχύος μεγατόνων αναγγέλλοντας και εκτελώντας προγράμματα δεύτερης ευκαιρία για τις επιχειρήσεις ,προγράμματα επενδυτικών ευκαιριών σε νέους,αλλαγή φοροτεχνικού καθεστώτος κ.α χωρίς όμως ουσιαστικά να επιζητεί την επίλυση άλλα απλά την μετακύλιση εν ευθετώ χρόνο επίλυσης των προβλημάτων γιατί είναι εύκολα αντιληπτό ότι το θέμα των ΜμΕ΄είναι θέμα κεντρικής πολιτικής απόφασης και όχι μεμονωμένων και αποσπασματικών μέτρων .

Σήμερα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ των εταιρειών εντάσεως κεφαλαίου συνθλίβοντας με φοροεισπρακτικά και ελεγκτικά μέτρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. λειτουργώντας έτσι προς όφελος των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τα ερωτηματικά

1.Μπορώ να μην πληρώσω ;
Tελ ενημερωση 06/01/2016

H υπάρχουσα νομοθεσία απαλάσει την ποινική διώξη και δεν θεωρεί ποινικό αδίκημα την μη πληρωμή για αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα στον ΟΑΕΕ να ασκεί ποινική διώξη.

ΤΟ παλιό οπου Π.χ. Έλληνας του ΤΕΙ, (επειδή έχει ΟΑΕΕ) εντελώς τυχαία τον πιάνει ένας τροχαίος αστυνομικός για παράνομο παρκάρισμα... ο αστυνομικός κατά την φάση της εξακρίβωσης στοιχείων διαπιστώνει πως έχει να κάνει με φυγόδικο... τον συλλαμβάνει και τον βάζει φυλακή... επειδή εκκρεμούν δυο καταδίκες του για φυλάκιση... μιας και χρωστά στον ΟΑΕΕ... το χαρτί γράφει επί λέξει... «κατά συρροήν εγκληματίας»!

Παρ ολα αυτά με δεδομένο το Συνταγματικά προσδιορισμένο και κατοχυρωμενο δικαίωμα ίσης μεταχείρησης αναλόγως των εισοδημάτων των πολιτών τίθεται ένα σοβαρότατο νομικό θέμα σε περίπτωση όπου τα εισοδήματα μου είναι κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας της Ελλάδας αλλά αυτό πρέπει να διεκδικηθεί νομικά.

http://fotavgeia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5.html

2.ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΟΑΕΕ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΜΗ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΝΩ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ
* ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 28/6/2016
http://fotavgeia.blogspot.gr/2016/06/blog-post_50.html

Ο ΟΑΕΕ χρεώνει κάθε μήνα 92,5€ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα αν πληρώνουν τις εισφορές τους ή όχι. Σε όσους δεν πληρώνουν εισφορές και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση αρνείται να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ενώ χρεώνει, άρα αποδέχεται την δική του υποχρέωση). Όταν ο ασφαλισμένος προχωρήσει σε ρύθμιση, πχ με καθυστέρηση 3 ετών, πληρώνει και την ιατροφαρμακευτική που δεν έλαβε λόγω άρνησης του ΟΑΕΕ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ?

Για τα ποσά που χρεώνει χωρίς να παρέχει προχωράει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και σε άσκηση ποινικής δίωξης κατά του οφειλέτη

3.Είναι νόμιμη αυτή η συμπεριφορά του ΟΑΕΕ;
ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Ο ΟΑΕΕ όπως και το ΙΚΑ ανήκουν στον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας.

Για τους ασφαλισμένους που οφείλουν στον ΟΑΕΕ δεν παρέχει Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική αυτή η Πολιτεία έχει καθιερώσει διαφορετικό καθεστώς για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους του ΙΚΑ. Πρόσφατα μάλιστα με τον Ν4144/2013 επέκτεινε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους με ελάχιστες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν4144 άρθρο 75) παρέχεται κάλυψη για νοσηλείες και φάρμακα ακόμη και σε εργαζόμενους που έχουν έστω 50 εργάσιμες ημέρες με ένσημα είτε το 2012 είτε το τελευταίο 15μηνο (έως την ψήφιση του νόμου). Με βάση τον ίδιο νόμο οι άνεργοι έχουν κάλυψη για ασθένειες έως τον Φεβρουάριο του 2014.

Η διάταξη που προώθησε στη βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπει και νέες ρυθμίσεις για τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι ο αριθμός των ανέργων αλλά και των υποαπασχολούμενων, υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Έτσι με τη ρύθμιση αυτή οι ανασφάλιστοι καλύπτονται για 2 χρόνια από το Ταμείο τους με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης.

Κατά συνέπεια έχουμε παράβαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, της βασικότερης αρχής αυτού: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.» Για ποιο λόγο δεν πληρώνουν όλοι οι ασφαλισμένοι τις ίδιες εισφορές για υγειονομική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, αλλά για τις ίδιες ετήσιες παροχές καλούνται οι μεν ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν 365 μέρες ασφάλισης και οι δε μισθωτοί του ΙΚΑ μόνο 50 ημέρες ασφάλισης;
*ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 30/6/2016
http://fotavgeia.blogspot.gr/2016/06/blog-post_50.html

4.Πως μπορώ να κάνω ρύθμιση;


Η ρυθμιση γίνεται με αίτησή στον ΟΑΕΕ. η τελευταία εντολή έγινε 12/11/2014

http://www.oaee.gr/client_files/egkyklioi_2014/27-2014.pdf

1ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 11 /11/2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡ. ΠΡΩΤ.:ΔΙΕΣ/Φ10/151/1487082

ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων

Επαγγελματιών ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α΄

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΟΙΝ.: Η.Δ.Ι.Κ.Α. ΑΕ

ΤΜΗΜΑ EΣΟΔΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18

ΠΛΗΡΟΦ : Ε.ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΟΥ-Μ.ΚΑΛΙΑΒΟΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 27

ΤΗΛ. : 210 5285617 -210 5285598

Fax : 210 5285599

e-mail : esoda@oaee.gr

ΘΕΜΑ: «Νέα Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών»

Σχετ : -Άρθρο 54, Ν.4305/2014 (ΦΕΚ 237Α /31.10.2014)

-Η αρ.πρωτ. Β7/οικ.39703/2829/7-11-2014, ερμηνευτική οδηγία του Υ.Ε.Κ.Α.Π.

Με τις διατάξεις του άρθρου 54 Ν.4305/2014 παρέχεται νέα δυνατότητα ρύθμισης

ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην Ν.Α.Τ.

Με τη νέα διάταξη θεσπίζεται μεταβατικά ένα ευνοϊκό, δίκαιο και ευέλικτο σύστημα

ρύθμισης οφειλών, που επιτρέπει:

-την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σημαντικές εκπτώσεις στα Τέλη Καθυστέρησης.

-Την επιβάρυνση της οφειλής με μειωμένο επιτόκιο.

-Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μεγάλη διάρκεια τμηματικής καταβολής.

-Την ένταξη στη ρύθμιση με απλή διαδικασία.

-Τη δίκαιη μεταχείριση των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» του

Ν.4152/2013 και είναι συνεπείς.

Για την καλύτερη κατανόηση και ενιαία εφαρμογή της νέας ρύθμισης από τις

Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού, δίνονται οι πιο κάτω διευκρινίσεις:2

Α. Δικαιούχοι υπαγωγής

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι (ενεργοί και σε διακοπή, σε

κύρια και επικουρική ασφάλιση Ο.Α.Ε.Ε.), πλην των προαιρετικά ασφαλισμένων

(αυτασφάλιση).

Β. Οφειλόμενες εισφορές που υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές έως την

31.8.2014, οι οποίες:

-δεν τελούν σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης, διευκόλυνσης, διακανονισμού ή άλλης

νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

-Έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις και είναι ενεργές.

-Τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Οι προαναφερόμενες οφειλές δε μπορούν να υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ

(1.000.000€) κύριας οφειλής. Για οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000€)

παραμένει σε ισχύ η ρύθμιση «Νέα Αρχή » του Ν.4152/2013.

Δε μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση οφειλές από αναγνωρίσεις χρόνου και

χρόνου προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση).

Γ. Προϋπόθεση υπαγωγής

Η καταβολή των απαιτητών τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.9.2014 και έως

την ημερομηνία υποβολής ένταξης στη ρύθμιση.

Δ. Όροι ρύθμισης

1. Υποβολή αιτήσεως έως 31.3.2015.

2. Εξόφληση σε μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης επί των Τελών Καθυστέρησης,

προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, όπως αυτά διαμορφώνονται την 31.12.2012, ως εξής:

α. Εφάπαξ εξόφληση με ποσοστό έκπτωσης 100%

β. Δώδεκα (12) δόσεις -//- -//- 90%

γ. Είκοσι τέσσερις (24) δόσεις -//- -//- 80%3

δ. Τριάντα έξι (36) δόσεις -//- -//- 70%

ε. Σαράντα οχτώ (48) δόσεις -//- -//- 60%

στ. Εξήντα (60) δόσεις -//- -//- 50%

ζ. Εβδομήντα δύο (72) δόσεις -//- -//- 30%

η. Εκατό (100) δόσεις -//- -//- 20%

Για την υπαγωγή στην τελευταία περίπτωση ρύθμισης (100 δόσεις), το ποσό της κύριας

οφειλής δε μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ, (15.000€).

3. Επιβάρυνση της κύριας οφειλής από 1.1.2013 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα

υποβολής της αίτησης, με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

4. Επιβάρυνση της οφειλής κατά το χρόνο αποπληρωμής με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να

εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, τυγχάνει για το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων

εκπρόθεσμης καταβολής, απαλλαγής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό

δόσεων που διαμορφώνεται κατά την εξόφληση.

5. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πενήντα ευρώ, (50,00€).

6. Η πρώτη δόση καταβάλλεται σε Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ. έως την 21η

ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης ή του μήνα που ακολουθεί και αν δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

7. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η

κάθε μήνα και αν δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη μέρα. Η καταβολή πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε Πιστωτικά Ιδρύματα με αυτόματη χρέωση Τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή), χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.

8. Σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης οι δόσεις είναι ισόποσες και εξοφλούν σταθερό ποσό

εισφορών και τόκων.

9. Παρέχεται δυνατότητα καθυστέρησης, μετά το πρώτο εξάμηνο από την ένταξη στη

ρύθμιση:

- μίας (1) δόσης, ανά έτος ρύθμισης, για δύο (2) μήνες ή4

- δύο (2) δόσεων, ανά έτος ρύθμισης, έως ένα (1) μήνα η κάθε μία.

Ως έτος ρύθμισης νοείται το 12μηνο, με έναρξη από την ημερομηνία ένταξης στη

ρύθμιση.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με μηνιαία

προσαύξηση δύο τοις εκατό, (2%).

10. Υποχρεωτική καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών καθ’ όλη τη διάρκεια

της ρύθμισης.

11. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη κατά τις διατάξεις των παρ. 1 & 2 του άρθρου 1 του α.ν.

86/1967 και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή διακόπτεται η εκτέλεσή της,

εφόσον άρχισε. Κατά το χρόνο αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή

του αδικήματος.

β. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση διαδικασίας αναγκαστικής

εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Τα ληφθέντα μέτρα συνεχίζονται αν ο οφειλέτης

απωλέσει το δικαίωμα της ρύθμισης.

γ. Αναστέλλεται η παραγραφή οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.8

του άρθρου 2 του Ν.2556/1997.

12. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση χορηγείται μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο

πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού

ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ε. Δικαιολογητικά

Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή αίτησης υπαγωγής.

ΣΤ. Αρμοδιότητα

Αρμόδια Υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση είναι το

Περιφερειακό Τμήμα Ο.Α.Ε.Ε. που υπάγεται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.

Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι Προϊστάμενοι

Διευθύνσεων ή Τμημάτων των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Ε.5

Οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο., λόγω βεβαίωσης των

οφειλών τους, υποβάλουν την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση απευθείας στην Υπηρεσία

Κ.Ε.Α.Ο. που ανήκουν.

Ζ. Υπολογισμός οφειλής

Η οφειλή υπολογίζεται από τη μηχανογραφική εφαρμογή της ρύθμισης, σύμφωνα με τις

οδηγίες της εγκ.32/2013 («Νέα Αρχή»).

Η. Συμψηφισμός

Ο συμψηφισμός, που προβλέπεται από τη διάταξη της περ. 2 της υποπ. ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ

άρθρο 1 του Ν.4254/2014 και αφορά χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του

δημοσίου που προέρχονται από επιστροφές Φ.Π.Α και φόρου εισοδήματος με οφειλές προς

τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, λαμβάνει χώρα και μετά την ένταξη του οφειλέτη στη

ρύθμιση, μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των υπολοίπων δόσεων.

Το συμψηφισθέν ποσόν θα εξοφλεί, κατά προτεραιότητα, τις τελευταίες δόσεις της

ρύθμισης.

Η μηχανογραφική υλοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού είναι σε εξέλιξη στην

Η.Δ.Ι.Κ.Α.

Θ. Ασφαλιστική Ικανότητα

Για τους όρους χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές περίθαλψης θα εκδοθεί

οδηγία από τη Γενική Δ/νση Παροχών.

Ι. Απώλεια ρύθμισης

Απώλεια δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης επέρχεται στις πιο κάτω περιπτώσεις:

1. Μη εμπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας εισφοράς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και

μέχρι την εξόφλησή της.

2. Μη τήρησης των όρων καθυστέρησης δόσεων ανά έτος ρύθμισης, όπως αναφέρονται

στην παράγραφο Δ περ.9 της παρούσας.6

Κ. Επανένταξη στη ρύθμιση

Κατ΄ εξαίρεση, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο

οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής, να υποβάλλει άπαξ

αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για τον

εναπομείναντα αριθμό δόσεων.

Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν

την ανωτέρα βία.

Η αρμόδια Υπηρεσία αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων

ημερών, εάν δε ληφθεί απόφαση εντός του διαστήματος αυτού το αίτημα θεωρείται ότι

έχει απορριφθεί.

Λ. «Νέα Αρχή» - Μετάπτωση στη νέα ρύθμιση

Ασφαλισμένοι που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (31/10/2014) έχουν

υπαχθεί στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» του Ν.4152/2013 και τηρούν τους όρους, υπόκεινται

αναδρομικά από 01.01.2013 σε επιτόκιο ύψους 4,56% και δικαιούνται, από την ένταξή

τους στη ρύθμιση, των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και

λοιπών επιβαρύνσεων, δικαιούμενοι να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Εναλλακτικά, να επιλέξουν να παραμείνουν σε αυτή, έχοντας ως πρόσθετο ευεργέτημα τη

μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών

επιβαρύνσεων, αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της μετάπτωσης θα ρυθμιστούν με Υπουργική Απόφαση

εντός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου.

Μ. Γενικές οδηγίες

- Κατά την υποβολή του αιτήματος για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να ελέγχονται και

ταυτοποιούνται ο Α.Φ.Μ, ο Α.Μ.Κ.Α, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και η διεύθυνση

ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) του ασφαλισμένου και να πραγματοποιούνται, όπου

απαιτείται, οι σχετικές μεταβολές.

Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος ενόψει αλλαγής της περιόδου καταβολής των

εισφορών και του νέου τρόπου ενημέρωσης των ασφαλισμένων.

- Το έντυπο ανάθεσης πάγιας εντολής παραμένει προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας

ρύθμισης.7

- Η απόφαση της ρύθμισης και το πιστοποιητικό οφειλής χορηγούνται μετά την καταβολή

της πρώτης δόσης και την υποβολή παραστατικού ανάθεσης πάγιας εντολής.

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλετών που έχουν διακόψει την

επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι η έκδοση οριστικής απόφασης διαγραφής και η

καταχώρηση στο μηχανογραφικό σύστημα του σχετικού κωδικού.

Ασφαλισμένοι που τελούν σε προσωρινή διακοπή , με οποιοδήποτε τρόπο (π.χ. Α, 71, 72,

κλπ) δύναται να ενταχθούν στη ρύθμιση, μετά την οριστικοποίηση της διαγραφής τους.

- Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.4305/2014 δεν επιτρέπεται η χορήγηση

ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής «Νέας Αρχής», για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στη

νέα ρύθμιση.

- Εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές εκτός ρύθμισης εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το

ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11 της υποπ.ΙΑ2 της παρ.ΙΑ του Ν.4152/2013.

- Για το χρόνο έναρξης καταχώρησης αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση, θα ενημερωθείτε

άμεσα.

Της παρούσης να λάβει γνώση ενυπόγραφα, με ευθύνη των Προϊστάμενων Διευθύνσεων

και Τμημάτων, το προσωπικό των Υπηρεσιών.

Συν/να: 1. Αίτηση υπαγωγής

2. Σχέδιο απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση

3. Σχέδιο απόφασης εφάπαξ εξόφλησης

4. Σχέδιο πιστοποιητικού οφειλής

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΑΕΕ
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Ι. ΜΑΡΙΑ8

5.Πόσες φορές μπορώ να κάνω ρύθμιση;

Εαν αφορά την μέιωση κατηγορίας μπορέιτε μια φορά εαν χάσατε την ρύθμιση .

http://asfalisinet.gr/%CE%BF%CE%B1%CE%B5%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-100-%CE%B4/


6.Χρειάζεται φορολογική ενημερότητα για να κάνω ρύθμιση ;

Οχι .
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ-ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ
εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 4/22.1.2014
Ρυθμίσεις οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών Ν.4152/2013. Νέες διατάξεις άρθρου 12 Ν. 4225/7-1-2014 (ΦΕΚ 2 / τ. Α΄)


Αθήνα, 22/1/ 2014 Αρ. Πρωτ.: ΔΙΕΣ/Φ10/27/118380
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ TMHMA ΕΣΟΔΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Σατωβριάνδου 18 Πληροφορίες: Ν. ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ ΤηλέφωνοΤηλέφωνο : 210-5285616
fax : 210-5285599 e-mail : esoda@oaee.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 4

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών Ν.4152/2013. Νέες διατάξεις άρθρου 12 Ν. 4225/7-1-2014 (ΦΕΚ 2 / τ. Α΄).

ΣΧΕΤ: Οι αριθμ. 32/2013, 33/2013 και 37/2013 Εγκύκλιες Οδηγίες της Δ/νσης Εσόδων.

Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του Ν.4152/2013, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, μέσω των ρυθμίσεων “Νέα Αρχή” και Πάγια Ρύθμιση.

Με τις πιο πάνω σχετικές Εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας δόθηκαν οδηγίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στις ρυθμίσεις, τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την υποβαλλόμενη αίτηση και τη δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των οφειλών χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013.

Με την παρούσα παρέχονται νέες οδηγίες, μετά τη δημοσίευση των διατάξεων του άρθρου 12 Ν.4225/2014 (ΦΕΚ 2 τ.Α΄/ 7-1-2014) περί “Aναβάθμισης και βελτίωσης των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων ....”.

Με τις νέες διατάξεις, τροποποιούνται οι αντίστοιχες του Ν.4152/2013 ως προς:

- Την υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής.
- Την εξαίρεση οφειλετών από τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις και
- Το όριο των 5.000 Ευρώ για την απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ποσό της μηνιαίας δόσης.

Ειδικότερα:
1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση “Νέα Αρχή”.
2. Τροποποιούνται οι διατάξεις των περιπτώσεων 2.γγ΄της υποπαραγράφου ΙΑ.1. (Πάγια Ρύθμιση) και περ. 2.ββ΄ υποπαραγράφου ΙΑ.2 (Νέα Αρχή) με τις οποίες δεν υπάγονται σε ρύθμιση οι οφειλέτες εκείνοι που “έχει ασκηθεί κατ΄αυτών ποινική δίωξη”.
Στο εξής εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε ρύθμιση οφειλέτες “που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή”.
3. Για οφειλές άνω των 5.000 € απαιτείται, μέχρι σήμερασήμερα, η απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ύψος της μηνιαίας δόσης με την υποβολή των στοιχείων που έχουν περιγραφεί στις αριθμ. 32/2013 και 33/2013 Εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Για την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στις ρυθμίσεις, το ποσό των 5.000 € αυξάνεται σε 10.000 €.
Διαδικασίες που ακολουθούνται έως σήμερα, για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 €, θα ακολουθούνται, στο εξής, για οφειλές έως 10.000 €.
Προσοχή!
Από την τροποποίηση αυτή εξαιρούνται ασφαλισμένοι που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τους οποίους το όριο οφειλών παραμένει στα 5.000 €.
Επισυνάπτονται έντυπα αιτήσεων για υπαγωγή στις ρυθμίσεις “Νέα Αρχή” και “Νέα Αρχή - Πάγια Ρύθμιση” και Υπεύθυνης Δήλωσης Ν.1599/1986, προσαρμοσμένα στις νέες διατάξεις.
Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους – οφειλέτες για τις νέες βελτιωτικές διατάξεις, προτρέποντάς τους να ενταχθούν στις ρυθμίσεις εκμεταλλευόμενοι τους ευνοϊκότερους όρους.
Της παρούσης να λάβει γνώση, με ευθύνη των Προϊσταμένων, το προσωπικό των Υπηρεσιών.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΑΕΕ
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ
Ακριβές αντίγραφο


7. Είναι νόμιμο να μην μου παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Οχι με βάση την κοινωνία των ανθρώπων. Παρ όλη όμως την κοινωνική κατακραυγή το κράτος επιμένει να μην θεωρεί τα βιβλιάρια υγείας εαν πρώτα δεν έχει ρυθμιστή το υπόλοιπο οφειλών ανεξαρτήτως οικονομικής αδυναμιας του ασφαλιζομένου λογω έκτακτων συνθηκών κ.α. Οι διατάξεις όρων θεώρησης βιβλιαρίου επιτρέπουν την νομική κάλυψη .

8. Ο ΟΑΕΕ δεν μου δινει πληροφορίες για τον φάκελλο μου

Παρότι ο ΟΑΕΕ γνωρίζει ότι είναι παράνομο συνεχίζει την εκβιαστική πολιτική του να μην παρέχει βεβαιώσεις ακόμα και για πολύ απλά ζητήματα. Πηγαίνοντας στον Εισαγγελέα και ζητώντας Εισαγγελική παραγγελία για να λάβουν την βεβαίωση. Προσκόμισαν την Εισαγγελική παραγγελία στον ΟΑΕΕ και αυτοί τους έδωσαν την βεβαίωση. Υπάρχει όμως νομολογία που δίνει το δικαίωμα στην Διοίκηση να μην δεχτεί την Εισαγγελική παραγγελία. Στην περίπτωση αυτή άλλη οδός, πιο κοστοβορα και χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα, είναι η αίτηση για την βεβαίωση στον ΟΑΕΕ και κατόπιν της αρνήσεως του ΟΑΕΕ η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και η ταυτόχρονη αίτηση για προσωρινή διαταγή του Δικαστή προς τον ΟΑΕΕ.


9.Tι χρειάζεται για να κάνω προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ;

H προσφυγή πρώτα απο όλα, και η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα σας δεδομένου ότι ο κάθε ασφαλισμένος καίτοι έχει τα ίδια προβλήματα ,έχει διαφορετικό ιστορικό ,κάτι που σημαινει ότι ο δικηγόρος σας μαζί με εσάς θα αποφασίσετε ποιά είναι τα "δυνατά' σημεία της προσφυγής σας.

Υποδέιγματα

http://oaee1.blogspot.gr/2014/03/blog-post_22.html

http://fotavgeia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5.html

10.Θα απαντήσει ο ΟΑΕΕ στο άιτημα μου ;

Ναι. Αλλά επειδή έχουμε προαναφέρει ότι είναι πολιτική η απόφαση θα απαντήσει αρνητικά.

Εμείς στην προσπάθεια όμως να δημιουργήσουμε δεδικασμένο και να απαιτήσουμε την υπαρκτή και δίκαια απαίτηση μας προσφέυγουμε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο http://www.dprotodikeio-ath.gr/.

11.Μπορώ να ζητήσω παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γιά επείγον περιστατικό;
http://fotavgeia.blogspot.gr/2016/06/blog-post_50.html   τροποποιηθηκε 30/6/2016
O Υπουργός Υγείας προσπαθώντας να αποσβέση την κοινωνική καταγραυγή ανέφερε πρόσφατα ότι κατα περίπτωση μπορέι να εξeαταστή το άιτημα του ανασφάλιστου αλλά με προυποθέσεις .

Όμως διαδικαστικά και απο νομικής απόψεως. Μπορείτε να ζητήσετε αμέσως μετά την κατάθεση της προσφυγής και την λήψη προσωρινής διαταγής για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αν κάποιος έχει ανάγκη ή την λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Η προσωρινή διαταγή δικάζεται επί τόπου (την ίδια ημέρα που καταθέτουμε την προσφυγή αν θέλουμε) από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας και ισχύει έως την απόφαση στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να δικαστούν σε 10-20-30 ημέρες, δεν γίνονται με προσέλευση των διαδίκων και ακροατήριο, απλά προσκομίζονται έγγραφα. Η απόφαση των ασφαλιστικών στην Αθήνα μπορεί να βγει σε 2-3-4 μήνες.

12. Τι κόστος έχει η προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ;


Το κόστος έχει να κάνει με παράβολα υπέρ Δημοσίου αλλά και Δικηγορικές συμφωνηθέισες αμοιβές.

. Το παράβολο για την προσφυγή είναι 25€ για κάθε προσφυγή αν δηλαδή σε μια προσφυγή είναι 20 άτομα, ο κάθε ένας θα πληρώσει τα 25€ προς το δημόσιο.

Η περίπτωση όπου χρειάζονται ασφαλιστικά μέτρα υπολογίζεται μαζί με τα Δικηγορικά 4Ο0€ και άνω περίπου.

Εαν υπάρχι η δικαιολογία της απορίας τότε μπορέι να μειωθεί το ποσό.
Ο δικηγόρος που θα σας εκπροσωπήσει πρέπει να επεξεργαστή τα εξειδικευμένα θέματα του καθενός ξεχωριστά και πρέπει να ασχοληθει με την περιπτωση ατομικα του καθενος ..πριν προχωρήσει σε προσφυγή .

13.Τι ποινικές κυρώσεις έχω εάν δεν πληρώσω;
ΤΕΛ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/01/2016

Οι παλιές ποινικές κυρώσεις δεν ισχύουν .

Ποινικές κυρώσεις για μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ)

Μία μεγάλη μερίδα ποινικών υποθέσεων, που απασχολούν καθημερινά τα Δικαστήρια, είναι και εκείνη, που αφορά τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, από τη στιγμή που ο Νομοθέτης επέλεξε να ποινικοποιήσει αυτά τα χρέη (εν έτει ..1967) !
Σύμφωνα με το σχετικό Νόμο :
α) Με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ, τιμωρείται όποιος δεν αποδίδει τις βαρύνουσες αυτόν (εργοδοτικές) εισφορές στα εκάστοτε Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και
β) Με φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ, τιμωρείται όποιος δεν αποδίδει στα Ταμεία τις παρακρατηθείσες εισφορές των εργαζομένων.
Χρήσιμες επισημάνσεις :
-Με βάση τα ισχύοντα σήμερασήμερα, για να διωχθεί ποινικά ο οφειλέτης, θα πρέπει οι οφειλές του να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και τα 10.000 ευρώ, για τη δεύτερη.
-Η οφειλή καθίσταται ποινικά κολάσιμη, εφόσον παρέλθει τουλάχιστον ένας μήνας, από τότε που κατέστη απαιτητό το ποσόν της ασφαλιστικής εισφοράς.
-Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πριν τη Δίκη, το αξιόποινο εξαλείφεται και η υπόθεση μπαίνει στο Αρχείο, ενώ αν γίνει ρύθμιση, συνήθως δίνεται αναβολή.
-Η ποινική δίωξη ασκείται κατόπιν αίτησης της Διοίκησης του εκάστοτε Ταμείου προς τον Εισαγγελέα.
-Η υπεράσπιση σε αυτές τις υποθέσεις επικεντρώνεται συνήθως σε ισχυρισμούς, όπως ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης και συνεπώς δεν ευθύνεται αυτός, σε ελλείψεις και ασάφειες του κατηγορητηρίου και γενικά σε τυπικά στοιχεία, εφόσον το χρέος δεν αμφισβητείται.
Η επιμονή (ή εμμονή) του Νομοθέτη σε ποινική καταστολή των σχετικών υποθέσεων, ίσως θα έπρεπε, 50 σχεδόν χρόνια μετά, να επανεξεταστεί, δεδομένου ότι :
-Η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπεριέχει εξ ορισμού το στοιχείο του ρίσκου και συνεπώς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλεφθεί ότι όλα θα πάνε καλά, δεν θα δημιουργηθούν χρέη κλπ. Δε νομίζω κανένας να ξεκινά μία δουλειά, με σκοπό να δημιουργήσει χρέη προς τρίτους, Ταμεία κλπ !!. Εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνει.
-Απασχολείται για τις σχετικές υποθέσεις μεγάλο μέρος προσωπικού, Δικαστών κλπ, που θα μπορούσε να ασχοληθεί με πιο ουσιαστικά πράγματα.
-Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λοιπόν, η μη καταβολή των εισφορών οφείλεται σε αδυναμία και όχι σε λαμογιά και το να επιβάλεις τέλη, πρόστιμα και ποινές σε κάποιον ήδη "πεσμένο", δεν είναι ούτε λογικό ούτε ηθικό.
-Τα χρέη μπορούν να εισπραχθούν με κάθε νόμιμο μέσο (κατασχέσεις κλπ), η απειλή φυλάκισης ή και η ίδια η φυλάκιση δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω.
-Πολλές φορές τα χρέη αφορούν σε ήδη αδρανείς επιχειρήσεις, γεγονός που γνωρίζουν τα Ταμεία και εντούτοις συνεχίζουν να επιβάλλουν εισφορές !!

Η περίπτωση της άρρωστης γιαγιάς στη Χαλκίδα, που συνελήφθη και ταλαιπωρήθηκε, όταν πήγε να βγάλει νέα ταυτότητα, επειδή είχε καταδικαστεί ερήμην, για οφειλή προς το ΤΕΒΕ, μας διδάσκει τα εξής : 1. ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος μας, που εκδόθηκαν ερήμην μας (και φυσικά να παρακολουθούμε τα αντίστοιχα δικαστήρια, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω συνηγόρου) 2. ότι το ελληνικό κράτος (η ΕΛ.ΑΣ εν προκειμένω), δεν έχει τη δυνατότητα, πολλές φορές, να παρακολουθεί αν μία ποινή έχει παραγραφεί ή διαγραφεί με διάταξη ή αν έχει πάψει το αξιόποινο (υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχει σβηστεί η ποινή, με εισαγγελική διάταξη, αλλά τα κομπιούτερ της Αστυνομίας, δεν έχουν ενημερωθεί !!), με συνέπεια την άσκοπη ταλαιπωρία του πολίτη (με σύλληψη, κράτηση κλπ). Στην προκειμένη περίπτωση, η ποινή της γιαγιάς, δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί, αφενός γιατί πιθανόν να είχε παραγραφεί η ίδια η ποινή (αν είχε παρέλθει δεκαετία) και αφετέρου, επειδή αφορούσε σε οφειλή, κάτω των 20.000 ευρώ, οπότε η πράξη δεν είναι πλέον αξιόποινη...

Προσοχή οι τιμές αφορούν μόνο τις καταβολές όχι τις προσαυξήσεις.

Νομολογία. ΑΠ 574/1998, ΤριμΠλΔράμας 233/2009, ΤριμΠλημΘεσ 15231/2001 όλες στη ΝΟΜΟΣ. Ποινικό αδίκημα αποτελεί μόνο η μη καταβολή των εισφορών και όχι και των προσαυξήσεων. .

Η αποποινικοποίηση οφειλών μέχρι 20,000€ αναφέρεται στο άρθρο 30 παρ. 1 και 2 του νόμου 3904/2010

14.Tο ΚΕΑΟ ενημερώνεται για τις οφειλές μου;
Ναι

Σήμα για κατασχέσεις εξπρές σε χιλιάδες παραγγελίες που έχουν εκδοθεί για χρέη προς το ΙΚΑ από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) την περίοδο από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 και έχουν, για αδιευκρίνιστο λόγο, παγώσει, δίνει η κυβέρνηση.

Στην ουρά για κατασχέσεις 50.000 μηχανικοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους Σε κατεπείγουσα εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, στο οποίο εντάσσονται πλέον και τα Ταμεία του ΕΤΑΑ (Μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και ο ΟΑΕΕ, αναφέρεται ότι από την κεντρική παρακολούθηση της πορείας των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά των οφειλετών του ΚΕΑΟ, διαπιστώθηκε ότι πολύ μεγάλος αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν από 26/11/2013 έως 31/1/2014 δεν εκτελέστηκε.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες αυτές εμφανίζονται στο σύστημα ΟΠΣ - ΙΚΑ και ειδικότερα στο πεδίο status παραγγελίας με ένδειξη «δεν έχει παραδοθεί» ή «έχει παραδοθεί».

Επειδή εφεξής οι παραγγελίες πρέπει να εκτελούνται εντός διμήνου από την ημερομηνία παραλαβής από τους δικαστικούς επιμελητές, προθεσμία για την τήρηση της οποίας οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ελέγχονται, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση των παραγγελιών κατάσχεσης της ανωτέρω περιόδου έκδοσης και ενημέρωση του συστήματος με τα αποτελέσματα, έως 31/3/2014.

Επίσης, το ΚΕΑΟ από χθες εντάσσει σε πρώτη φάση τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στο άμεσο μέλλον, θα υποστηρίξει και οφειλέτες άλλων φορέων (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) αλλά και παλαιούς οφειλέτες - εργοδότες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης.

Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, μέσω e-mail ή μέσω επιστολής, ενημερώνονται ότι η αρμοδιότητα της είσπραξης των οφειλών τους ανήκει πλέον στο ΚΕΑΟ. Επίσης ενημερώνονται και για τη δυνατότητα πιστοποίησής τους ως χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).

Ο χρήστης, μέσω της επιλογής «ΕγγραφήΕγγραφή Χρήστη», μεταφέρεται στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ, όπου καταχωρίζει τους κωδικούς TAXIS. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων του από τη ΓΓΠΣ, επιστρέφει αυτόματα στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, όπου καταχωρίζει τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό που επιθυμεί και συμπληρώνει τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν στα προσωπικά και επαγγελματικά του στοιχεία.

Τα τρία βήματα

Με την επιτυχή πιστοποίηση, ο οφειλέτης αποκτά κωδικούς πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες, οι οποίες μέχρι σήμερασήμερα περιλαμβάνουν την Ηλεκτρονική Ενημέρωση Οφειλετών και τον Πίνακα Χρεών Οφειλέτη.

Μέσω των υπηρεσιών αυτών ο οφειλέτης δύναται:

* Να λαμβάνει τις προσκλήσεις και τις ατομικές ειδοποιήσεις για τακτοποίηση των οφειλών του.

* Να ενημερώνεται για την Υπηρεσία ΚΕΑΟ στην οποία ανήκει.

* Να ενημερώνεται αναλυτικά για την εικόνα της οφειλής του από τον πίνακα χρεών.

Τις έντονες αντιδράσεις των μηχανικών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την ένταξη στο ΚΕΑΟ του ΕΤΑΑ, καθώς 50.000 μηχανικοί αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και οι Μηχανικοί του Δημοσίου επισημάνθηκαν τα εξής:

1 Από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ' όγκο). Παράλληλα, έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και μάλιστα μη καταγραφόμενης ανεργίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

2Αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας-υποαπασχόλησης είναι πάνω από 50.000 μηχανικοί να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (βλ. ανακοίνωση προέδρου ΤΕΕ της 27/2/2014),

3Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Μέχρι το 2013 1.200 μηχανικοί έχουν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα 3.000 αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.

4Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία (2011-2013) έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.

5Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, αύξησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:5. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό «κούρεμα» αποθεματικών που επέβαλε το PSI (από 3,2 δισ. σε 1,8 δισ. ―), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (600 εκατ. ―) και τις επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε υγιές Ταμείο.

15.Η επιχείρηση είναι ανενεργή αλλά δεν έχω ρυθμίσει τον ΟΑΕΕ τι πρέπει να κάνω;

1.Zητάμε αναλυτική κατάσταση οφειλών. Σε κάθε λογαριασμό που μας έρχεται γίνεται αναφορά της οφειλής αλλά είναι συνολική αναφορά.

Ζητώντας αναλυτική κατάσταση βλέπουμε τι οφείλουμε για περίθαλψη και τι για προσαυξήσεις.

Σε περίπτωση άρνησης καταφέυγουμε σε Εισαγγελική εντολή για παράδοση αντιγράφων του φακέλου .

Επανέρχομαι με αίτηση ρύθμισης αλλοιώς προσφέυγω σε Διοικητικά Δικαστήρια .

Για την εκπρόθεσμη διακοπή με προσωρινή αναστολή λειτουργίας χρειάζεται πρωτίστως επίσκεψη στην εφορία για την έκδοση εντύπου αναστολής λειτουργίας.

Το θέμα έχει αρκετές παραλλαγές ως προ τα δεδομένα του και εμπλέκονται αρκετοί αρμόδιοι φορείς ,με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα σύνολο διεργασιών για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος δεδομένου ότι υπαρχουν ποινικά ,φοροτεχνικά ,λογιστικά ,εξολογιστικά ,θέματα και συνιστάται η συνεργασία με οργανωμένες επιχειρήσεις που θα το εξετάσουν συνολικά και οχι αποσπασματικά πχ μόνο Λογιστικά μαδιαφορώντας για τα ποινικά ή τα Τραπεζικά θέματα .


16.Ο αριθμός πρωτοκόλησης της ενημέρωσης περί οφειλών είναι ο ίδιος σε όλους, αυτό την καθιστά άκυρη ;

Θεωρητικά Ναι .Στην πράξη όμως είναι εκ νέου ένα νομικό πρόβλημα διαδικαστικό και πολυ πιθανόν δεν έχει ιδιαιτερη εάν προσφυγει κανείς σε δικαστήρια. Συμβουλευτήτε το νομικό σας συμβουλο .

17.Ti λέει η γνωμοδότηση Μανιτάκη;

Συνοπτικά αναφέρει ότι πρέπει να έχουν όλοι οι επαγγελματίες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτως εαν είναι ενήμεροι στο Ταμείο Ενω θα πρέπει να μειωθούν αναλογικά με βαση την μειωση του εισοδήματος το ποσό που πληρωνουν οι επαγγελματιες μηνιαίως.

http://www.scribd.com/doc/207310334/%CE%93%CE%9D%CE%A9%CE%9C%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%9F%CE%91%CE%95%CE%95-%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%94%CE%91%CE%A4%CE%96%CE%97%CE%A3-15-2-2014

18. H ποινική δίωξη είναι νόμιμη για τις οφειλές ;

Η ποινικη διωξη καταργήθηκε

Τελ ενημερωση 06/01/2016

Ένα σύνθετο θέμα που αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι 860,000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα να επιλύσουν μέσω νομικών διαδικασιών . Το ζητούμενο έιναι οι νόμοι να υπακούουν στην ευρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και όχι εσκεμένα να την απορυθμίζουν . Ομως αυτό που διαφαινεται έντονα έιναι ότι έχει παρει κινηματική χροιά αυτό το θέμα ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ και έιναι σίγουρο ότι οι κυβερνωντες με τον ένα ή τον αλλο τρόπο θα προσπαθήσουν να το παραμερίσουν . Για τους επαγγελματίες έιναι θέμα επιβίωσης ,για τους πολιτικούς τεχνοκράτες είναι αριθμητικό νούμερο . Και αυτή ειναι η διαφορά .

19.Μπορώ να πάω χωρίς δικηγόρο στο Δικαστήριο ;

Μπορέιτε αλλά δεν συνιστάται για ευνόητους λόγους ...αν δεν μπορέιτε να αντέξετε το κόστος δοκιμάστε στον Δικηγορικό Σύλλογο εαν μπορούν να σας βοηθήσουν άμισθα.

20.Aν δεν μπορώ να πληρώσω πάω φυλακή ;

Τελ ενημερωση 06/01/2016

Αυτό αφορά παλιές υποθεσεις που εχουν παει στο δικαστηριο και λογω παυσης της διωξης αυτοδικαια λυεται η υποθεση .

Aνάλογα το χρέος ο Δικαστής θα ορίσει και την ποινή. Στα Δικαστήρια της Αθήνας, για χρέος 20.000-40.000€ η ποινή φυλάκισης είναι περίπου 5-10 μήνες.
Στην απορία «αν θα πάω φυλακή» η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αν το ποινικό μητρώομητρώο του κατηγορούμενου είναι λευκό (το δηλώνει ο ίδιος στο δικαστήριο) τότε η ποινή αυτή δίδεται με αναστολή 3 ετών. Δηλαδή αν το ξανακάνετε εντός των επομένων τριών ετών (αν δεν κάνετε έφεση) και καταδικαστείτε τότε θα «εκτίσετε» και αυτήν την ποινή. Γενικά ποινές ως 5 έτη δίνονται με αναστολή αν ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο ή αν δεν έχει ποινές φυλάκισης άνω τους ενός έτους.
Στο ποινικό μητρώομητρώο γράφεται μια ποινή αφού τελεσιδικήσει. Δηλαδή αφού οριστικοποιηθεί, μετά την έφεση και μετά από προσφυγή στον Αρειο Πάγο. Με άλλα λόγια αυτό μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια. Αν δηλαδή καταδικαστεί κάποιος πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών και κάνει έφεση, αυτό σημαίνει ότι αυτή η ποινή δεν έχει τελεσιδικήσει.
Στην απορία «θα πρέπει να πληρώσω επί τόπου για να μην παω φυλακή» η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αν δοθεί η ποινή με αναστολή δεν πληρώνεται τίποτα. Αν όμως έχει λόγους νομικούς το Δικαστήριο να μην σας δώσει αναστολή τότε θα μετατρέψει την ποινή σας σε χρηματικό πρόστιμο. Επί τόπου το δικαστήριο ορίζει ότι ανά ημέρα θα σας χρεώσει, πχ 5€. Με διάφορες προσαυξήσεις αυτό το ποσό γίνεται διπλάσιο (110%), άρα χονδρικά 10€. Αν καταδικαστείτε σε 5 μήνες φυλάκιση με μετατροπή σε χρηματικό πρόστιμο σημαίνει 150 μέρες επί 10€, ίσον 1500€. Δεν πρέπει να έχετε χρήματα μαζί σας (αν δεν κάνετε έφεση φυσικά), πληρώνετε επί τόπου κάποια έξοδα και σας καταλογίζεται το ποσό στην εφορία.
Αν έχετε αδυναμία να πληρώσετε το ποσό στην εφορία τοις μετρητοίς το αναφέρετε στο Δικαστήριο και ζητάτε δόσεις. Ο νόμος ορίζει ότι μπορείτε να πληρώσετε σε δόσεις, αλλά αυτό το αποφασίζει το δικαστήριο.
Για να επιτύχετε την χαμηλότερη δυνατή ποινή θα πρέπει να πείσετε το Δικαστήριο ότι οφείλετε τα ποσά χωρίς δόλο, ότι έχετε προσπαθήσει να πληρώσετε αλλά αδυνατείτε και γενικά να προσκομίσετε αποδείξεις (και όχι μόνο λόγια) για την έλλειψη δόλου (πχ αποδεικτικά προβλημάτων υγείας κλπ).
Επίσης πρέπει να πείσετε το Δικαστήριο για την οικονομική σας αδυναμία προσκομίζοντας αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, αποδείξεις για κατασχέσεις από εφορία ή άλλους, αντίγραφο του Ε9 (όχι φυσικά αν η ακίνητη περιουσία είναι σημαντική, γεγονός που δεν δικαιολογεί για το Δικαστήριο, την ύπαρξη χρέους σε ασφαλιστικό φορέα). Η απόδειξη της οικονομικής σας κατάστασης είναι μια δικαιολογία για τον Δικαστή για ποιο λόγο δεν «μπήκατε» σε ρύθμιση. Με εισόδημα Χ είναι αδύνατον να πληρώνετε τον μήνα 2Χ επειδή έτσι ορίζει η ρύθμιση του ΟΑΕΕ, αυτό θα πρέπει να το αποδείξετε στον Δικαστή για να αποφασίσει με επιείκεια.
Πηγή:www.capital.gr

21.Ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, και οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Τους τελευταίους μήνες, ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει λάβει μεγάλο αριθμό αναφορών από ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οφειλές προς τον Οργανισμό, ως συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης που έχει πλήξει βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που απευθύνονται στον Συνήγορο, η αρχή δημοσιοποιεί σειρά προτάσεων, που έχει υποβάλει προς τους αρμόδιους φορείς, για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να εξετασθεί:

- η ενιαία ρύθμιση σε δόσεις του συνόλου των οφειλών (οφειλές προς ‘ΟΥ, οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, κ.α.),

- η αύξηση των δόσεων μέχρι τουλάχιστον 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της οικονομικής δυνατότητας του ασφαλισμένου,

- η κατάργηση της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ,

- η ρεαλιστική προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα τρέχοντα

οικονομικά δεδομένα της χώρας και των κλάδων ασφαλισμένων,

- η αναζήτηση τρόπου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που επί σειρά ετών εξυπηρετούσαν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους,

- καθώς και σειρά μέτρων που θα αποσυμφορήσουν τις υπηρεσίες του

ΟΑΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθεί η παραμονή των ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου.

Επιπλέον, η αρχή επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας όλων των συναρμοδίων φορέων, Γενικών Γραμματειών και Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Υγείας, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή, αλλά ταυτόχρονα και εφικτή, λύση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Τμήμα Επικοινωνίας

Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887

Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625

Παπαγεωργοπούλου ‘ημητρία τηλ. 2131306604

22.Εχω διαδοχική Ασφάλιση και δεν μου δίνουν σύνταξη.Τι κάνω;

Υπάρχει πρόσφατη αποφαση Δικαστηρίου που ρυθμίζει το θεμα παρ όλα αυτά το κράτος προχωρώντας την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων Καθυστερεί στην απόδοση των συντάξεων .ΟΑΕΕ:Σημαντική δικαστική απόφαση για την απονομή σύνταξης


Με επιστολή της η ΕΣΕΕ γνωστοποιεί προς τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων σημαντική δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία ξεκαθαρίζουν καίρια θέματα που αφορούν στην απονομή σύνταξης από τον ΟΑΕΕ όταν υπάρχουν παράλληλες οφειλές του ασφαλισμένου.

Το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:

«Με την παρούσα, σας γνωστοποιούμε την σημαντική απόφαση 13803/2013 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση αφορά ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, ο οποίος είχε ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 1997-1998, τις οποίες κλήθηκε να εξοφλήσει, προκειμένου να εκδοθεί από τον ΟΑΕΕ η απόφαση συμμετοχής του στην δαπάνη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ως τελευταίου ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΟΑΕΕ (άρθρο 23 ΠΔ 258/2005) σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας σε σύνταξη διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση συμμετοχής του Οργανισμού εκδίδεται μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση τυχόν οφειλών. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι οφειλές του ασφαλισμένου ήταν «πλεονασματικές», δηλαδή αφορούσαν εισφορές επιπλέον του ήδη θεμελιωμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εκτός του συνολικού συντάξιμου χρόνου που προσμετρήθηκε για την απονομή της σύνταξης.

Το δικαστήριο, αντίθετα με την ερμηνεία που δίνει ο ΟΑΕΕ, εφάρμοσε σωστά το νόμο κρίνοντας ότι η αναφορά του Κανονισμού δεν αφορά όλες τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές αλλά μόνο εκείνες που απαιτούνται για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του συντάξιμου χρόνου. Οι λοιπές εισφορές εξακολουθούν να οφείλονται αλλά δεν επηρεάζουν την απόδοση της σύνταξης.

Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο δικαίωσε τον ασφαλισμένο, καθώς αυτός είχε εξοφλήσει ολοσχερώς τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ για το χρονικό διάστημα που προσμετρήθηκε από το ΙΚΑ για την χορήγηση σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Συνακόλουθα, έκρινε ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ χωρίς προηγούμενη εξόφληση των «πλεονασματικών» οφειλών του προς τον ΟΑΕΕ.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς δείχνει ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο που η δικαιοσύνη ερμηνεύει τους ασφαλιστικούς κανόνες. Πηγαίνει αντίθετα στην γραφειοκρατία και στην στενή ερμηνεία των διατάξεων του ασφαλιστικού πλαισίου και εφαρμόζει το νόμο, δικαιώνοντας και προστατεύοντας και τον ασφαλισμένο εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποτελεί δε και επιτυχία της ΕΣΕΕ, καθώς η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας συνεργάστηκε και παρείχε σημαντική βοήθεια στην νομική εκπροσώπηση του συγκεκριμένου ασφαλισμένου διάδικου, προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα.»

http://fotavgeia.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3445.html

23.Σε περίπτωση Σύλληψης τι κάνω ;

Καταργήθηκε η σύλληψη Τελ ενημερωση 06/01/2016

Μια δύσκολη στιγμή όπου χρειάζεται ψυχραιμία ,νηφαλιότητα, και γνώση του πως πρέπει να αντιδράση κανείς .Ενημερωτικό στο κάτωθι link

http://fotavgeia.blogspot.gr/2014/05/blog-post_6754.html


24. Τι είναι το ευεργέτημα Πενίας ;

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 194 έως και 204 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), το λεγόμενο “ευεργέτημα της πενίας” ορίζεται Ευεργέτημα πενίας ή αλλιώς νομική συνδρομή είναι η δυνατότητα ενός δικαστηρίου να απαλλάξει έναν άπορο διάδικο από τη καταβολή δικαστικών εξόδων..

Ευεργέτημα Πενίας . Απαλλαγή των απόρων από έξοδα ώστε να εχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη φορολογική δικαιοσύνη.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αρθρο 276

- Απαλλαγή από την προκαταβολή.

1. Ο διάδικος μπορεί να απαλλαγεί από την προκαταβολή του τέλους δικαστικού ενσήμου, αν αποδεικνύει ότι η προκαταβολή αυτή δημιουργεί κίνδυνο περιορισμού των απαραίτητων μέσων για τη διατροφή του ίδιου και της οικογένειάς του (ευεργέτημα πενίας).

Η απαλλαγή αυτή μπορεί να χορηγηθεί και σε νομικά πρόσωπα που δεν επιδιώκουν κερδοσκοπικό σκοπό, καθώς και σε ενώσεις προσώπων που έχουν την ικανότητα να είναι διάδικοι αν αποδεικνύουν ότι με την προκαταβολή του πιο πάνω ποσού, καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως προβληματική η εκπλήρωση του σκοπού τους.

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο απαλλαγή χορηγείται για συγκεκριμένη δίκη, ισχύει δε χωριστά για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας.

3. Η απαλλαγή παύει να ισχύει με το θάνατο του φυσικού προσώπου ή με τη διάλυση του νομικού προσώπου ή της ένωσης προσώπων.

4. Η απαλλαγή χορηγείται ύστερα από αίτηση του διαδίκου που υποβάλλεται (στο Διοικητικο Πρωτοδικειο της κατοικιας του) είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης.
Η αίτηση απαλλαγής σε κάθε περίπτωση πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από τα αναγκαία έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία. (Εκκαθαριστικο, Ε9, βεβαιωσεις ασθενειων κλπ)

5. Για την παραδοχή ή την απόρριψη της κατά την προηγούμενη παράγραφο αίτησης αποφαίνεται ο πρόεδρος του συμβουλίου, ή ο δικαστής, που διευθύνει το δικαστήριο ενώπιον του οποίου πρόκειται να εισαχθεί ή εκκρεμεί η υπόθεση, με πράξη του, η οποία και επιδίδεται στον αιτούντα δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την πρώτη συζήτηση του ένδικου βοηθήματος ή μέσου.

6. Αν η κατά τις προηγούμενες παραγράφους αίτηση απορριφθεί, ο αιτών υποχρεούται να καταβάλει το προβλεπόμενο ποσό έως την πρώτη συζήτηση του ένδικου βοηθήματος ή μέσου.
Αν γίνει δεκτή η αίτηση, ο διάδικος απαλλάσσεται από την προκαταβολή του πιο πάνω ποσού. Τούτο δεν επηρεάζει την τυχόν υποχρέωσή του προς καταβολή του, αν με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου καταλογιστούν σε αυτόν τα δικαστικά έξοδα της δίκης.

25. Ποιά είναι η τελευτάια ρύθμιση *Ενημέρωση 12/11/2014

Οι δυνατότητες ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 28 Ν.4321/2015 – Ν.4324/2015 – Ν.4329/2015 και παρ. ΙΑ Ν.4152/13 περί Πάγιας ρύθμισης. Εάν η οφειλή έχει βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

http://www.oaee.gr/client_files/egkyklioi_2014/27-2014.pdf

*******************************************************************************
Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: