Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

«Ήρωες του Έθνους» (Children Of Glory) μια ταινία για την Ουγγρική επανάσταση

Αrt1849 Τρίτη 19 Οκτωβριου 2016

Το 2006 κυκλοφόρησε η αρκετά καλή ταινία ‘Children Of Glory’, («Παιδιά της Δόξας»), που στα ελληνικά μεταφέρθηκε ως «Ήρωες του Έθνους», ενώ ο πρωτότυπος τίτλος στα ουγγρικά είναι‘Szabadság, Szerelem’, που σημαίνει «Αγάπη και Ελευθερία», τίτλος εμπνευσμένος από ένα ποίημα του Ούγγρου ποιητή Sándor Petőfi (1823 – 1849). Η παραγωγός της ταινίας είναι η Krisztina Goda.

Η γεννημένη το 1970 από γονείς γιατρούς, Krisztina Goda, λέει για το ηρωικό και αιματοβαμμένο 1956: «Σε κάθε οικογένεια στην Ουγγαρία, υπάρχει μια ιστορία για το 1956. Αυτό που είναι δύσκολο σήμερα να κατανοήσουν οι άνθρωποι είναι το πώς ζούσαν οι Ούγγροι στη δεκαετία του 1950. Είναι απίστευτο το μέγεθος της ελευθερίας, που το καθεστώς μπορούσε να αφαιρέσει από τους πολίτες. Θα έπρεπε να είναι κάποιος ενθουσιώδης κομμουνιστής προκειμένου να είναι σε θέση να σταδιοδρομήσει. Αν έλεγες κάποιου είδους κριτική, κινδύνευε όχι μόνο η ζωή σου, αλλά και η ζωή των συγγενών σου».


Η ταινία φτιάχτηκε για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την καταδικασμένη ουγγρική εξέγερση εναντίον της σοβιετικής διακυβέρνησης το 1956 (η οποία κόστισε περίπου 5.000 ζωές συμπεριλαμβανομένου του εκτελεσθέντος πρωθυπουργού ImreNagy). Η ταινία είναι βασισμένη σε μια ιστορία του συγγραφέα του ‘Basic Instinct’, Joe Eszterhas* και έχει παραγωγό τον AndrewVajna (Rambo, Die Hard with a Vengeance).






https://www.youtube.com/watch?v=S5yZxzkJJzs


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: