Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Γιατί «καταπίνει» τη CETA η Ελλάδα; Comprehensive Economic and Trade Agreement

Αrt1853 Πέμπτη 20 Οκτωβριου2016

Από Ολγα Μαύρου

Το καλό παιδί παριστάνει η Ελλάδα στο ζήτημα της CETA και καταπίνει μια μεταμφιεσμένη ΤΤΙΡ επειδή «υπήρξαν βελτιώσεις», τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έκρινε επαρκείς. Ενας λόγος είναι ότι κατά βάθος δεν έχει αντιρρήσεις ο ίδιος, μια που είναι από τους συντηρητικούς της κυβέρνησης, παιδί εφοπλιστών ο ίδιος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να «προβληματίζει τους εταίρους για δευτερεύοντα ζητήματα».
Ποιές είναι οι «βελτιώσεις»;
Στο επίμαχο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και το ποιο δικαστήριο κρινει τις εταιρείες όταν μηνύουν κράτη, έγινε η εξής τροποποίηση.
«Παροτρύνεται το ζήτημα να διευθετείται από εθνικά δικαστήρια».
Και όχι απλώς παροτρύνεται, δηλαδή καμία δέσμευση, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι τόσο ερωτευμένοι με τους επιχειρηματίες που διευκρινίζουν κιόλας ότι τα εθνικά δικαστήρια που τυχόν θα εκδικάζουν τις διαφορές, θα απαρτίζονται από μόνιμους μη πολιτικά επηρεαζόμενους δικαστές -δηλαδή η λαϊκή εξουσία έχει καταντήσει πλέον κακιά λέξη ως φαίνεται και για τον Σταθάκη.Θα συσταθεί μάλιστα ειδικός θεσμός δικαστικού σώματος.
Στο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας (βλέπε καναδική ELDORADO στις Σκουριές) είχαμε άλλη μια φοβερή βελτίωση.
«Μα δεσμεύθηκαν» λέει ο Σταθάκης, «οι Καναδοί ότι θα διατηρήσουν τις υψηλές προδιαγραφές για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, καθώς και την εφαρμογή των πιο ισχυρών περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που εκπορεύονται από διεθνείς συμφωνίες».
Στην άλλη καυτή πατάτα επίσης είπαμε ναι, δηλαδή στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επειδή έκαναν την υποχώρηση να παραχωρήσουν στα κράτη τον δικαίωμα να επανακρατικοποιούν μια έκταση ή εταιρεία ή π.χ μια εταιρεία ύδρευσης ειδικότερα
Στην πλημμυρισμένη από νεοφιλελευθερισμό Ευρώπη οι μόνοι που απόμειναν να αντιστέκονται και μάλιστα για ήσσονος σημασίας ζητήματα είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Βαλονία στο Βέλγιο -η Βαλονία όμως μπλοκάρει όλο το Βέλγιο.
Το δε πρόβλημα Βούλγαρων και Ρουμάνων είναι ότι για το «Ναι» τους θέλουν ελεύθερη βίζα για τους πολίτες τους
Το μόνο ουσιαστικό όχι είναι από την Βαλονία που αντιστέκεται για λογαριασμό κάθε δημοκρατικού πολίτη στην Ευρώπη.
«Η επίσημη συμφωνία δεν κατέστη δυνατή επειδή Ρουμανία, Βουλγαρία και Βέλγιο έχουν ακόμη επιφυλάξεις», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ενστάσεις αυτές θα μπορούσαν να λυθούν τις επόμενες ημέρες.
Το πράσινο φως της τελευταίας θα οδηγούσε στην τελική υπογραφή της συμφωνίας στις 27 Οκτωβρίου στην προγραμματισμένη διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.-Καναδά.
Οι διαπραγματευτικές ομάδες Ε.Ε. και Καναδά σφράγισαν τη διαβόητη συμφωνία ύστερα από συζητήσεις 5 ετών το 2014.
Στη συνέχεια προχώρησαν στην αναθεώρηση επίμαχων τμημάτων της συμφωνίας, όπως η διαβόητη «προστασία των επενδύσεων», ενώ τον περασμένο μήνα σχεδίασαν μια ερμηνευτική νομικά δεσμευτική δήλωση της συμφωνίας για τα επίμαχα σημεία προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχουν και κάποια όρια.
Η φόρμουλα που βρίσκουν τώρα είναι να περάσει τμήμα της συμφωνίας με τον τακτικισμό της προσωρινής εφαρμογής
Δηλαδή, η ενεργοποίηση των «εύκολων» τμημάτων της συμφωνίας και η μετάθεση των αμφιλεγόμενων γι’ αργότερα.
Εάν ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργούν οι ευτυχώς πεισματάρηδες Βαλόνοι, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο (όπου ειναι βέβαιο ότι θα περάσει) και από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε., που απ΄ό,τι φαίνεται ουτε εκεί θα πρόβλημα όταν ακόμα και ας πούμε αριστερές κυβερνήσεις έχουν δώσει ήδη το οκέι δια των υπουργών τους
Αν ωστόσο η συμφωνία απορριφθεί από κάποιο κράτος-μέλος τότε η προσωρινή εφαρμογή της σταματά αμέσως.
Μία ημέρα νωρίτερα πάντως 100 νομικοί από 24 χώρες της Ε.Ε. με ψήφισμά τους απαίτησαν να μη συμπεριληφθεί κανένας όρος προστασίας των επενδύσεων τόσο στη CETA όσο και στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).
«Τα προβλεπόμενα κεφάλαια δεν είναι αναγκαία και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον», τόνισαν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους οι Ευρωπαίοι νομικοί, τους οποίους τα υπουργεία «ανάπτυξης» γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όπως και τους ψηφοφόρους σε τελική ανάλυση.
Πρώτα οι αγορές…..

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: