Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ

Αrt1842 Παρασκευή 12 Αυγόυστου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
http://www.liberal.gr/arthro/71706/apopsi/arthra/i-pragmatikotita-tis-epaggelmatikis-kai-epicheirisiakis-metablitotitas.html#.
Τι δουλειά κάνεις ; Από τις πρώτες ερωτήσεις τις κοινωνικές μεταξύ ανθρώπων.

Η απάντηση προιδεάζει αλλά και προσδιορίζει ένα πλέγμα κοινωνικού ,οικονομικού αλλά και πολλά άλλα πράγματα κατά την διάρκεια μιας νέας επαφής. Τώρα το κατά πόσον τα λόγια ανταποκρίνονται ρεαλιστικά ή είναι τα γνωστά προσχηματικά αυτό είναι άλλο θέμα,που έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενός.


Στο σημερινό σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον με πληθώρα πληροφοριών αλλά και παγκοσμιοποίησης του εμπορίου σε όλα τα επίπεδα ο ανταγωνισμός είναι αμείληκτος. Ο σύγχρονος επαγγελματίας αναγκάζεται να έχει ένα σύνολο πληροφοριών φοροτεχνικών ,λογιστικών ,νομικών ,εμπορικών,πολιτικών κ.α. για να μπορεί να ανταπεξέλθει. Ο όγκος πληροφοριών τεράστιος και έχει σαν αποτέλεσμα την συνεργασία μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων έτσι ώστε να δημιουργηθή το κατάλληλο πεδίο επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο κάθε επαγγελματίας είτε είναι εργαζόμενος είτε επιχειρεί ενημερώνεται δρα και αντιδρά προσδοκώντας την άνοδο της επαγγελματικής του καριέρας. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό του παραδοσιακού επαγγελματία οδηγώντας τον σε επαγγελματικές μεταβολές όπου στο παρελθόν δεν ήταν εφικτές .

Για παράδειγμα εύκολο η είσοδος του αλουμινίου στην ζωής μας μετέτρεψε τους παραδοσιακούς σιδεράδες σε αλουμινάδες εγκαταλείποντας την παραδοσιακή βιοτεχνία πχ Φερ φορζε . H
επιμετάλλωση αλλά και τα νέα υλικά επαναπροσδιόρισαν την εμπορική ροή ανοίγοντας νέους ορίζοντες ενώ ταυτόχρονα έκλεινε άλλους . Όλα στο όνομα της ανάπτυξης και της μείωσης του μοναδιαίου εργασιακού κόστους.
Στην Ελλάδα το γεγονός μπορεί να μην έχει την ταχύτητα μεταβολής συνθηκών όπως σε αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες όπου η ρομποτική τείνει να απομειώση ραγδαία το εργατικό δυναμικό όμως είναι εμφανής ποσοστιαία η ταχύτητα αλλαγής επαγγέλματος. Χαρακτηριστικά θα το συναντήσουμε στους Μικρομεσαίους όπου τα Πολυεθνικά συγκροτήματα στοχευμένα οδηγούν σε πραγματικό αφανισμό αυτό που μέχρι πρότινος στήριζε αλλά και στηρίζει την κάθε οικονομία σε όγκο.

Μια νέα γενιά ανέργων ,ανεπάγγελτων λόγω εξαφάνισης του κλάδου τους ,κ.α . γεμίζουν τους κατά τόπους ΟΑΕΔ χωρίς καμία προοπτική και δη των μεσήλικων.

Η απάντηση 'όλης αυτής της κατηγορίας ανθρώπων "χωρίς επάγγελμα" με την κλασική έννοια δεν φαίνεται να δίνεται από την πολιτεία .Η πολιτεία και οι πολιτικοί υπακούν στα κελεύσματα της άυλης χρηματοπιστωτικής αγοράς (των αγορών λέγεται) όπου η επιδιωκόμενη ανεργία δημιουργεί προυποθέσεις ανέχειας κατ επέκταση και ανεκτικότητα στην μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η απάντηση οφείλει να έρθει από τους ίδιους τους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες ,χωρίς να διστάζουν να μεταπηδήσουν κλάδο ,να μεριμνούν καθημερινά για την γνωστική τους επάρκεια και αναβάθμιση .Ταυτόχρονα θα πρέπει να επεξεργάζονται επαγγελματικά πλάνα ή επιχειρησιακά πλάνα "διαβάζοντας" τον περίγυρο τους είτε είναι σε τοπικό, είτε σε ευρύτερο Γεωπολιτικό φάσμα λόγω της παγκοσμιοποίησης.

Αυτό καθεαυτό δεν είναι εύκολο διότι μέχρι πρότινος είχε η ίδια η κοινωνία προσδιορίσει σιωπηρά ,ότι το επάγγελμα που "διαλέγεις" είναι το επάγγελμα που θα σε προσδιορίσει οικονομικά αλλά και κοινωνικά. Η κοινωνία όμως μεταβάλλεται έτσι και οι ανάγκες. Σε προηγμένες οικονομικά χώρες η μεταβολή εργασιακής απασχόλησης είναι αρκετά διαδεδομένη εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου ακόμα τα ταμπού και οι αναστολές εγείρουν διαφόρων ειδών θέματα .

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει ,φεύγοντας από την Δημοσιουπαλληλική αντίληψη της μονιμότητας μέσω πολιτικών 'γνωριμιών" και να μπει σε δρόμο ανάπτυξης παραγωγής και ευμάρειας προστατεύοντας στο σύνολο τα ήδη με πολλούς κόπους εργασιακά κεκτημένα.

Κάματον τ’ ευκάματον.
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ‐ Βάκχαι
(απόδοση: κόπος και κούραση, αλλά γλυκιά κούραση)

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Εnterpreneur Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: