Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Αrt1845 Κυριακή 14 Aυγούστου Ιουνίου 2016

Βουλγαρική εταιρεία έχει πελάτες στην Ελλάδα. Πουλάει εμπορεύματα απευθείας στους πελάτες της χωρίς ΦΠΑ. Ξαφνικά υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης του κοντέινερ σε εταιρεία logistics στην Θεσσ/νίκη και από εκεί θα πουλιούνται κομμάτι κομμάτι μέσα από το κοντέινερ (χονδρική) στους πελάτες στην Ελλάδα.

Ερώτηση:
1.Πρέπει να υπολογισθεί ΦΠΑ στο Βουλγαρικό τιμολόγιο που φεύγει από την εταιρεία logistics προς τον πελάτη; Υπάρχει άλλη υποχρέωση της Βουλγαρικής εταιρείας στην Ελλάδα, εκπρόσωπος κλπ.;

2.Μπορεί το κοντέινερ να έρχεται με ένα Βουλγαρικό τιμολόγιο και μετά να «σπάει» σε μικρότερα τιμολόγια, όλα χωρίς ΦΠΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Βουλγαρική εταιρεία ορθώς μέχρι σήμερα δεν επέβαλε ΦΠΑ στα τιμολόγια που εξέδιδε προς τους Έλληνες πελάτες της καθώς οι πωλήσεις αυτές αποτελούσαν ενδοκοινοτικές παραδόσεις, για τις οποίες τόπος φορολογίας είναι η Ελλάδα και υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο λήπτης των αγαθών.

Υπενθυμίζεται ότι για να χαρακτηριστεί μία πώληση ως ενδοκοινοτική θα πρέπει σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί από τη Διοίκηση, να ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1. Ο πωλητής και ο αγοραστής να είναι υποκείμενοι στο φόρο.

2. Τα αγαθά να μεταφέρονται από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

3. Να υπάρχει εγγραφή, τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή, στο σύστημα VIES.

Με τη νέα διαδικασία που αναφέρετε , η πώληση των αγαθών θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Δηλαδή τόσο ο τόπος αναχώρησης των αγαθών, η αποθήκη της εταιρείας logistics, όσο και ο τόπος παράδοσης τους θα βρίσκονται εντός του Ελληνικού εδάφους. Με αυτή την έννοια δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προαναφέραμε και δεν θεωρείται ότι υπάρχει ενδοκοινοτική συναλλαγή. Κατά συνέπεια τα τιμολόγια που εκδίδονται θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ τον οποίο η Βουλγαρική εταιρεία υποχρεούται να αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει είτε να ζητήσει την έκδοση ΑΦΜ στην Ελλάδα, είτε να διορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.ε, της παρ.4, του άρθρου 36 του κώδικα ΦΠΑ (ΚΝ 2859/2000). Εννοείται ότι είτε η ίδια η εταιρεία (στην πρώτη περίπτωση), είτε ο φορολογικός αντιπρόσωπος (στην δεύτερη), έχουν υποχρέωση υποβολής των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης του φόρου στο Ελληνικό Δημόσιο.


Στην περίπτωση 2 που αναφέρετε και εάν εννοείτε να υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος αγοραστής των προϊόντων στην Ελλάδα (π.χ. θυγατρική εταιρεία, ή άλλη κλπ., με ιδιαίτερο ΑΦΜ), ο οποίος θα προωθεί στη συνέχεια τα προϊόντα στην Ελληνική αγορά, θα συντελούνται δύο συναλλαγές. Η πρώτη, δηλαδή η πώληση παράδοση του ενιαίου φορτίου από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και να μην επιβαρύνεται το σχετικό τιμολόγιο με ΦΠΑ. Η εν συνεχεία όμως διάθεση των επιμέρους τμημάτων του φορτίου στην Ελλάδα θεωρείται πώληση στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώτου σκέλους της απάντησης, και θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ ο οποίος θα πρέπει να αποδίδεται από τον πωλητή στο Ελληνικό Δημόσιο.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: