Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

O ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ TOY "MΕΣΗΛΙΚΑ''

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Η Συζήτηση στην παρέα
Συζητώντας σε μια παρέα μεσήλικων-ηλικιωμένων άνεργων από 50-65ετών προσπαθούσα να αφουγκραστώ γιατί η φωνή  του Κυρίου δίπλα μου που έβγαινε βαθειά και σιγανά λες και δεν είχε πλέον ψυχή η φωνή του , αλλά ταυτόχρονα έδειχνε ότι δεν έχει  κανένα ίχνος ελπίδας.
 Έβλεπα τις ρυτίδες στο ηλιοκαμένο μέτωπο του ,ενώ τα χέρια του ήταν εμφανώς δουλεμένα  χωρίς κανένα ίχνος λίμας στα ακροδάχτυλα του ,πλην όμως καθαρά και γεμάτα εμπειρίες και αναλογίστηκα το δύσκολο αύριο του .
Oμολογώ ότι  Δυσκολεύτηκα πολύ να τον σκεφτώ σαν εικόνα σε μια σκαλωσιά, με την φόρμα την εργατική να βάφει σε μια οικοδομή ,προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζήν ,ανταγωνιζόμενος τους νεολάιους , αλλά και πάλι για ποιά οικοδομή μιλάμε, όταν η πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο είναι κάθετη, με μηδενική έκδοση νεοανεγειρομένων οικοδομών;
     Στην συνέχεια της συζήτησης , τον λόγο πήρε η Κυρία με τα γκρίζα μαλλιά γύρω στα 55 και αναφέρθηκε σε ηλικιακό αποκλεισμό ,κάτι που δεν το έιχα ξαναακούσει ,   και η οποία κατά δήλωση της  είναι άνεργη που τα βγάζει πέρα με τα 350€ που βγάζει η 22 ετών κόρη της η ανασφάλιστη σε καφέ !!
Διευρύνοντας την συζήτηση εύκολα θα διαπίστωνε κανείς ότι το ηθικό της παρέας είναι πολύ χαμηλό ,ότι όλοι τους έχουν καταβληθεί από την συνεχή άρνηση πρόσληψης ,ότι σκοντάφτουν σε χιλιάδες άνεργους νεολαίους και με έντονο το πρόβλημα που τους αναφέρεται ακόμα ,ακόμα  και όταν έχουν δεξιότητες να χαρακτηρίζονται αυτές υψηλές....και δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να της πληρώσουν .


Οι εγκλωβισμένοι "μεσήλικες" 

Το ερωτηματικό του τι γίνεται, άραγε με τους εναπομείναντες εγκλωβισμένους "μεσήλικες"  που έχουν χάσει την εργασία τους ,ή  που έχουν πτωχεύσει από την εμπορική τους δραστηριότητα ή που ψάχνουν να βρουν εργασία λόγω του ότι μειώθηκαν ραγδαία οι πόροι εσόδων ενώ τα δάνεια τρέχουν , οι τόκοι τρέχουν,  η ασφάλιση είναι καμμένη κ.α. κύλισε βασανιστικά στο νου .

Mια τραγικά ανίκανη τύποις τεχνοκρατική κυβέρνηση πνίγει όχι μόνο την νεολαία αλλά και με την επιτηδευμένη ανικανότητα της όλους τους "μεσήλικες" που έχασαν την εργασία τους λόγω εφαρμογών πολυνομοσχεδίων Σωτηρίας για να βγούμε στις αγορές!!!

        Τα επίσημα σκληρά νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν  28% επίσημη ανεργία  με 67%  ποσοστό στους νεολαίους,χωρίς όμως να περιγράφεται πουθενά ο ηλικιακός αποκλεισμός των "μεσήλικων" και δη της κατώτερης εκπαίδευσης ή  ανειδίκευτης εργασίας. Όλη η κοινωνία συζητάει για την νέα γενιά που αποδεδειγμένα χάνεται ,που αποδεδειγμένα αδιαφορεί πλήρως για την πολιτική κατάσταση έχοντας σαν ισχυρό σύμμαχο την ελπίδα ,την ηλικία , τα όνειρα.
   Η διαδικασία ανεύρεσης εργασίας όμως σε ένα περιβάλλον ασταθές πολιτικά και συρρικνούμενο καθημερινά οικονομικά δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν όπου η ανάπτυξη συμπαρέσυρε στο πέρασμα της της παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος.
 Φανταστήτε πόσο μάλλον σε "μεσήλικες".

Οι σημερινοί άρχοντες
        Σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει σε αυτούς τους ανθρώπους το πραγματικό του πρόσωπο  και χτυπάει αμείλικτα όποιον δεν εναρμονίζεται και αφομοιώνεται στο σύστημα κάτι που φαίνεται εμφανώς ,με την νέα  δεσμευτική υπογραφή της κυβέρνησης για Εθνική σύνταξη των 360€  μαζί δε ,μας έρχεται και αυτό το εξάμβλωμα περί δήθεν Τραπεζικής δεοντολογίας και ......."έδεσε το γλυκό".
        O Υπουργός υγείας (λέμε τώρα) καταγράφει μόνο 350αυτοκτονίες τον χρόνο αποσιωπώντας ότι η εκκλησία αφορίζει την αυτοκτονία άρα δεν ομολογείται η αυτοκτονία,  ότι τα εγκεφαλικά και οι καρδιακές ανακοπές δεν καταγράφονται σαν αυτοκτονίες κ.α.
      Ο δε πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωνε περιχαρής ότι έσωσε το επίδομα γάμου στην νέα Γενική Συλλογική σύμβαση προκαλώντας τον γέλωτα σε όσους τον διάβαζαν....

Οι σημερινοί εργαζόμενοι 
       Η μάυρη αδήλωτη εργασία ,οι μισθοί που δεν ανταποκρίνονται με το κόστος ζωής στην Ελλάδα που ελέγχεται καθολικά από τις πολυεθνικές δημιουργώντας καρτέλ τιμών δείχνει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος θα έχει την τύχη του Κινέζου Εργαζόμενου σε εργοστάσια καθετοποιημένης παραγωγής με αξιολύπητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
         Δηλαδή με απλά λόγια κάτι που έχει κατά καιρούς επισημανθέι από το NIS στοχέυεται άμεσσα εξομάλυνση παγκόσμια της αξίας της εργασίας σταδιακά, για να διευκολυνθή η κίνηση κεφαλαίων της άυλης οικονομίας και να μπορέσει να παίρνει βαθειές ανάσες το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταφέροντας από χώρα σε χώρα τα άυλα κεφάλαια .
Για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται ας σημειώσουμε ότι η άυλη χρηματιστηριακή οικονομία κινείται σε επίπεδο περίπου 4 τρις δολλάρια ημερησίως ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι μόλις 140τρις δολλάρια . Δηλαδή 10φορές περισότερο απο την πραγματική οικονομία .
Εδώ είναι που κανείς δεν απαντά γιατί δεν ισοσκελίζουμε την πραγματική οικονομία με ισότιμες  σχέσεις παραγωγής και διάθεσης ;  Ποιές οικονομίες κατ αυτό τον τρόπο θα εκτεθούν ; Aπεναντίας επιδιώκεται ο στραγγαλισμός των χωρών που δεν υποκύπτουν σε ΙΜF ,ΕΚΤ,και το καζινοκαπιταλιστικό σύστημα.

Το Ερώτημα  
Το ερώτημα όμως παραμένει αμείληκτο . Τι κάνουμε με 400,000 επιχειρήσεις υπό κατάρευση άμεσα , τι κάνουμε με τους"μεσήλικες" που δεν έχουν δικαίωμα στην ζωή ;;
Για ποιό μέλλον μιλάνε οι της συγκυβέρνησης όταν πολυεθνικές funds μπαινοβγαίνουν στου Μαξίμου αναζητώντας τον άφαντο πρωθυπουργό aπό την βουλή για να κλέισουν συμφωνίες εκποίησης των ακινήτων των Ελλήνων έναντι του 10% της αξία τους ;

Oι "μεσήλικες" σήμερα στην Ελλάδα πνίγουν την υπερηφάνεια τους με σιωπή .Μια σιωπή όμως που τους καταδικάζει περαιτέρω σε ολικό αφανισμό έιτε σαν ενεργά μέλη μιας κοινωνίας , έιτε σαν φυσικά πρόσωπα που οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και τον διασυρμό της ύπαρξης τους.

Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές ,εκείνο που σήμερα όμως προέχει είναι να αναδειχθεί το τρέχον αυτό υπαρκτό πρόβλημα που κουκουλώνεται απο τα ΜΜΕ , είτε αποσιωπείται με κοινωνική σιωπηρή αποστροφή . .
Κάντε μια βόλτα στην γειτονιά σας και συζητήστε με τον αστό διπλανό σας που έχει κλέισει την πόρτα και δεν δέχεται κανένα σπίτι .
Με μεγάλη έκπληξη θα δήτε,  αυτό που περιγράφουν έυγλωτα οι αρτοποιοί μέσω του προέδρου τους Χαρίλαου Μάνου σαν δείγμα της ύφεσης και της κατρακύλας......"Πέραν της αγοράς του ψωμιού στο αρτοποιείο τα υπόλοιπα προιόντα είναι σαν να μην υπάρχουν στο μαγαζί , οι καταναλωτές δεν τα βλέπουν ".
Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες υπάρξεις που υπάρχουν και χρειάζονται βοήθεια , και οικονομική αλλά και ψυχολογική ...
Και είναι σε κάθε σπίτι και ένας "μεσήλικας " όπου έχει υποστεί Ηλικιακό αποκλεισμό .!!
Και όμως εμείς κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε ....

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι enterpreneur Mικρομεσαίων επιχειρήσεων.
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: