Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

  Αθήνα 27/3/2013
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Οι εξελίξεις είναι ραγδάιες όπως και η προδικασμένη μόλυνση των Τραπεζικών επιχειρήσεων
Αυτό που διαφαίνεται αχνά στο βάθος είναι Η αναγκαστική έξοδος της Γερμανίας απο το ευρώ η οποία είναι πολύ πιθανόν, η μόνη λύση για την διατήρηση της όποιας ευρωζώνης απομείνει.
Η αναδιάταξη των σχέσεων κράτους και Τραπεζικών επιχειρήσεων είναι προ των πυλών .
Τα γεωπολιτικά στρατηγικά ενδιαφέροντα των εν δυνάμει ισχυρών του πλανήτη  Ηπα, Ρωσία ,Κίνα , Ιαπωνία , Γερμανία , Ινδία είναι σε πλήρη εξέλιξη εν όψει αναδιανομής του πλούτου.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταβάλεται ραγδαία προσπαθώντας να επανατοποθετηθή αναγκάζοντας ουσιαστικά με εκβιασμό τους καταθέτες να "συμορφωθούν" με τους όρους που το ίδιο το ελεγχόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυθαίρετα επιβάλει .  
Οι σχέσεις δολαρίου ευρώ δοκιμάζονται ,θυσιάζοντας καταθέσεις πολιτών που αυθάιρετα χαρακτηρίζονται επενδυτές και  έχοντας στο πίσω μέρος της σκέψης τους οι "επιβλέποντες", την προοπτική βιωσιμότητας των θέσεων εργασίας και την σταθεροποίηση των δεικτών βιομηχανικής ανάπτυξης .  
Είναι αδιαμφησβήτητο πλεόν ότι θα ακολουθήσει φυγή  κεφαλαίων από τις προβληματικές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία, Μάλτα, Ιρλανδία κοκ.), η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί στις υπόλοιπες – αφού, όπως συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι, αυτοί που κινδυνεύουν τελικά περισσότερο δεν είναι οι οφειλέτες, αλλά οι δανειστές.

Ειδικότερα, όταν ένας δανειστής, η Γερμανία για παράδειγμα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να πιστώνει τους πελάτες του για να πουλήσει τα προϊόντα του, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη βιωσιμότητα τους, αλλά μόνο για την επιστροφή των χρημάτων που δάνεισε, στο τέλος χάνει και τους πελάτες, και τα χρήματα του.

(β) Η ύφεση θα συνεχιστεί, οπότε θα μεγεθύνεται η ανεργία, θα κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αυξάνονται τα δημόσια χρέη, τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και ως προς το ΑΕΠ, θα κλιμακώνονται τα επιτόκια δανεισμού των κρατών (spreads των ομολόγων), τα ιδιωτικά χρέη θα είναι σταδιακά αδύνατον να πληρωθούν, δημιουργώντας τεράστιες επισφάλειες στις ήδη υπερχρεωμένες τράπεζες (μεταξύ των οποίων στις γερμανικές, οι οποίες δεν είναι καθόλου υγιείς), θα ενταθούν οι κοινωνικές αναταραχές, θα ενδυναμωθεί ο εθνικισμός, καθώς επίσης οι διακρατικές αντιπαλότητες κοκ.

(γ) Θα υπάρξουν εκτεταμένες συζητήσεις, οι οποίες θα αφορούν την έξοδο της μίας μετά την άλλη χώρας από την Ευρωζώνη – όπως συμβαίνει ήδη στην Κύπρο. Το νησί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει, με απούσα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μία ύφεση της τάξης του 25-30%, η οποία ήδη προβλέπεται - χωρίς δικό του νόμισμα, καθώς επίσης δική του νομισματική πολιτική. Πόσο μάλλον όταν τα πλεονεκτήματα της παραμονής της Κύπρου στην Ευρωζώνη έχουν πλέον εξανεμισθεί – μετά την εγκληματική πολιτική που της επιβλήθηκε από τη Γερμανία. 
 (δ) Η φυγή κεφαλαίων πιθανότατα θα ενταθεί, οπότε η Ευρωζώνη θα υποχρεωθεί να επιβάλλει πανευρωπαϊκά ελέγχους, καθώς επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων - αφού διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προβλεπόμενες τραπεζικές επιθέσεις (bank run).

(ε) Οι συζητήσεις εξόδου από το ευρώ θα κλιμακωθούν στην Ιταλία, στην Ισπανία κοκ. – ενώ αμέσως μετά θα αναρωτηθούν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία, καθώς επίσης οι υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες, εάν θα πρέπει να παραμείνουν μόνες τους στη ζώνη του Ευρώ.

(στ) Επειδή όλα αυτά λειτουργούν ήδη ως μία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», οι επενδυτές, καθώς επίσης όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, θα «μετατρέψουν» τις «υποψίες» για το τι θα συμβεί σε βεβαιότητες - οπότε θα επιταχύνουν τις ενέργειες τους, δίνοντας τη χαριστική βολή στο κοινό νόμισμα.
Η Ευρωπαική ένωση παύει πλέον να υφίσταται με τους Ευρωπαίους να ανακαλύπτουν ότι η κοινωνική συνοχή λαών με ιστορία κουλτούρα ήθη και έθιμα δεν μπορέι να είναι εφικτή .
Τα αντικρουόμενα συμφέροντα πολλά και οι προτάσεις για κρατικοποίηση των Τραπεζών ή Εθνικοποίηση τους θα μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ αναδεικνύοντας την σαθρότητα του νεοφιλελευθερισμού των χρηματιστηριακών κύκλων.  
 Η πίστη στις εμπορικές συναλαγές παγκοσμίως καταρέει και  μεγαλώνει ραγδαία η εσωστρέφεια των τοπικών κοινωνιών μεταβάλοντας την ποιότητα ζωής και αναδεικνύει τον ρόλο της γειτονιάς .
Ολα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι πρελούδια πολέμικών συράξεων προς όφελος των ισχυρών . Των ισχυρών που μπορούν και κατέχουν ποσότητες ευγενών μετάλων (χρυσός ,ασήμι , χαλκός) και ταυτόχρονα μπορούν και ελέγχουν τα ενεργειακά αποθεματικά ( πετρέλαιο ,φυσικό αέριο κλπ) . 
Η επισιτιστική κρίση διογκώνεται λόγω της ανυπαρξίας εμπιστοσύνης μεταξύ των  μελών της συναλαγής δημιουργώντας παραδόξως άυξηση των τιμών κτήσης παρά την παγκόσμια επάρκεια αγαθών .   
Σκηνές απο το μέλλον όπου η κοινωνία των ισχυρών και των ολίγων επιβιώνει σε βαρος των αδυνάτων . Το πείραμα της ολικής απαξίωσης του ανθρωπίνου παράγοντα προς όφελος του ελέγχου μέσω οικονομικών μεγεθών-αριθμοδεικτών  καταρίπτειαι υπέρ του ανθρώπου με τεράστιες όμως απώλειες .  
 Ο έλεγχος του τραπεζοκεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μεγαλώνει αναδεικνύοντας την ανάγκη παραδόξως της υποστήριξης του ,αλλ;a με διαφανείς διαδικασίες.Δυστυχώς όμως σε ένα διαρκώς μεταβαλόμενο περιβάλον που οι πληθυσμοί αυξομοιώνονται ( εξισλαμισμός της Ευρώπης) , τα ενεργειακά αποθέματα μεταβάλονται (Μεσόγειος, Ανταρκτική),κ.α αυτό δεν έιναι και δεν μπορέι να είναι εφικτό στην πραγματικότητα.
Η δυσκολία που υπάρχει στην οποιαδήποτε πολιτική ή οικονομική προσέγγιση λόγω της  πολυπλοκότητας και της μεταβλητότητας των δεδομένων καθιστά την όποια ανάλυση επισφαλή .
Παρ όλα αυτά ένα γεγονός έιναι αδιαμφισβήτητο . 
Ο παράγων άνθρωπος είναι εκείνος που θα καθορίσει τις εξελίξεις . 
Η παραγώμενη παιδέια είναι αυτή που μπορέι να αναδείξη και να παράγει πολιτισμό και να φέρει ανάπτυξη χωρίς βία και αναλφαβητισμό που ευνοεί τα απολυταρχικά καθεστώτα.
Η Ευρώπη είναι κοιτίδα πολιτισμού με την Ελλάδα να είναι το λίκνο της.
Η ευρώπη των λαών πρέπει να υπερισχύσει της Ευρώπης των αριθμών .
Η κρατικοποίηση ή η Εθνικοποίηση των Τραπεζών είναι προ των πυλών .
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: